Köházy Festékáruházak  
Kőházy Festékáruházak Vissza a nyitóoldalra
CégismertetőGyártástechnológiaKereskedelemSzolgáltatásainkElérhetőségeinkKarrier
keresés
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
regisztráció
Egyedi szín összeállítása
Kedvenc színeim
Kivitelezési tanácsadás
Akciók
Színkártyák
 
Kosár tartalmaKosár tartalma
0 db
termék
00,0 Ft
értékbenmegrendelem

 
Kivitelezési tanácsadások
 
Kivitelezési tanácsadás
keresés
 
 
Falfestés saját kezűleg

 

Vágyaink és lehetőségeink között falfestés esetén is összhangot kell teremtsünk. Tisztázzuk magunkban a festés célját, valamint azt, hogy a kiválasztott szín(ek), díszítő elemek összhangban állnak-e velünk, vagy azzal, aki az adott helyiséget használni fogja. Törekedjünk arra, hogy az elképzelt szín(ek), mintázat, stílus, illeszkedjen a lakás adottságaihoz, a helyiségek méreteihez, belmagasságához, berendezéséhez, megvilágításához…stb.

Az elképzelt stílusnak és az alapfelületnek megfelelő minőségű anyagokat vásároljunk.


 

 Ha már megálmodtuk lakásunk új színösszeállítását, következő eldöntendő kérdés a kivitelezés módja: bízzuk szakemberre vagy „valósítsuk meg önmagunkat”.

 

Az utóbbi változat mindamellett, hogy nem kis kihívás, jelentős költségcsökkentést vonhat maga után, amit esetleg a felhasználandó anyag minőség javításába invesztálhatunk. A vállalkozónak kifizetendő munkadíjat megspórolva marad pénzünk igényesebb anyagok vásárlására, kreatív ötletek megvalósítására, díszléceket , vagy színes és kreatív festékeket vásárolhatunk a megtakarításból. Így nem csak szép tiszta felületeket kapunk, hanem lakásunk valóban megújul, „látszik” a munka eredménye, és nem utolsó sorban a jobb anyagok használatával tartósabb, jól tisztítható, vagy a későbbiekben sokkal könnyebben renoválható felületeket kapunk. 

Munkánk során nagyon fontos a lépésről-lépesre haladás, tehát a munkafolyamatok előírásszerű betartása.

A fal festéséig a következő munkafolyamatokat kell elvégezni:

-         a fal tisztítása, portalanítása, a régi rétegek lekaparása – szükség szerint

-         glettalapozás – ha szükséges

-         glettelés, lukak, repedések tömítése – szükség szerint

-         vakolaterősítő üvegszövet tapéta, fátyoltapéta felragasztása – szükség szerint

-         diszperziós mélyalapozás – szükség szerint

-         falfestés

 

Felmérés és terv készítés

 

Ahhoz, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekkel élni tudjunk, a korszerű anyagokat meg kell ismernünk és előre meg kell terveznünk a lakásunk színeit, és össze kell állítanunk  az egyéb felhasználandó anyagok, díszítő elemek és szerszámok listáját.

A festési munkának csak akkor szabad neki látni, ha már minden szükséges anyag, kellék és szerszám a birtokunkban van.

 

A felmérés legfontosabb lépései:

                                                                                                                            

- a kezelendő felület állagának megállapítása:

Ilyenkor döntjük el, hogy a meglévő felületre felvihetők-e még újabb festékrétegek, vagy el kell távolítanunk a jelenlegi rétegeket. Amennyiben a falfelület „hordképes”, nincsenek levelesen leváló részek, és a múltban 4 – 5 réteg festéknél több nem volt felkenve, úgy általában az előző rétegeket nem kell eltávolítani.

 

 

- fontos megállapítanunk az utolsó festékréteg anyagát:

Az utoljára felkent festék adott esetben meghatározhatja a következő réteg festék fajtáját, esetlegesen a glett típusát is. Amennyiben a régi réteget nem akarjuk lekaparni, úgy bizonyos esetekben a diszperziós mélyalapozás ad lehetőséget arra, hogy más fajtájú (kötőanyagú) festéket alkalmazzunk. Ezzel kapcsolatban részletesebben írunk a  „Milyen beltéri falfestékek közül lehet választani” cikkünkben.

 

A régi festékrétegeket kaparással, mechanikai úton tudjuk a vakolatról eltávolítani, ami után glettelés szükséges.

 

- glettalapozó anyagszükséglete:

A glettalapozó használata abban az esetben szükséges, ha a vakolat szemcsésen pergő, szilárdsága kétséges. Egy liter glettalapozó átlagosan 5–15 nm falfelületre elegendő. Mindig vegyük figyelembe a falfelület adottságait, gyengébb vakolat esetében nagyobb töménységben használjuk.

 

 - a szükséges glettanyag:

A glettanyag mennyiségének meghatározását befolyásolja, hogy a teljes falfelületet, vagy csak a hibás területeket gletteljük, ill. tömítjük. A teljes terület glettelése esetén négyzetméterenként és milliméterenként kb. 1 kg glettanyaggal kell számoljunk. Tehát például: 2 mm vastag glettanyag felhordása 10 nm-re 20 kg poranyagot igényel. Amennyiben csak repedéseket, lyukakat akarunk tömíteni, illetve simítani, úgy a falhibák mélysége, térfogata határozza meg az anyagszükségletet.

A glettelési munkafolyamat során szükség lehet még: repedésfedő üvegszövet csíkra (bandázs), akril tömítőanyagra.

 

- vakolaterősítő üvegszövet tapéta:

A fátyol vékonyságú üvegszövet tapétával (üvegfátyol) megakadályozhatjuk a vakolat készítésekor és felhordásakor elkövetett hibák kiújulását. Felragasztásával az egyes vakolatokra jellemző pókhálószerű berepedezést véglegesen eltüntethetjük, a laza vakolatot összefogja, kiválóan festhető. Az üvegfátyol tapétát egy méter széles tekercsben, 25 vagy 50 méter hosszúságban vásárolhatjuk meg. A tapétázandó felület területéhez képest kb. 3-5 %-kal többet vásároljunk a hulladékra gondolva. Az erősen tagolt felületeknél (sok ablak és szeglet) a rátartás több is lehet. A tapéta felragasztásához ragasztóra is szükség van. Két típus kapható, az egyik porformában, amelyet vízzel kell bekeverni. A porformájú ragasztó 1 kilogrammjából kb. 50 négyzetméter tapétát tudunk felragasztani. A felhasználásra kész, gél állagú ragasztóból 1 nm-re 0,2-0,3 kg-t kell vásárolni.

 

- diszperziós mélyalapozó mennyisége:

A diszperziós mélyalapozó használata nem minden esetben szükséges, azonban használatával munkánk jó eredményét biztosíthatjuk. A beeresztő mélyalapozó magas kiadósságú, általában 5–15 nm/ literben határozzák meg az anyagfelhasználás mértékét, és mellette az ára sem magas, így használatát akkor is javasoljuk, ha nem feltétlenül szükséges. Általában 1 liter mélyalapozó előírásszerű hígításával és használatával 10 nm falfelületet tudunk beereszteni. Erősen szívó, porózus felület esetében két rétegben vigyünk fel mélyalapozót. Az anyagból annyit szabad használni, annyira kell telíteni a pórusokat, hogy felfényesedés ne álljon elő. A kezelt felület matt fényű kell maradjon. Amennyiben túlzásba estünk a használattal és a felület felfényesedett, úgy a felület átcsiszolásával javíthatjuk a hibát.

 

 

- a falfesték mennyiségének megállapításához a festendő felület területének nm-ben való meghatározása:

Mérjük fel a festendő falfelület területét, határozzuk meg négyzetméterben.

A festékek esetében, az adott kiszerelés egy meghatározott nm mennyiség fedésére elegendő. Az egyenletes színhatás érdekében ajánlatos minimum 2 réteggel számolnunk, tehát a kiszámolt összfelület kétszerese és a festék jellemzői között feltüntetett „kiadóssági érték” hányadosa adja a megvásárolandó festék mennyiséget. Vigyázzunk! A festékgyárak különbözőképpen adják meg a kiadóssági értékeket, előfordul, hogy a két réteghez szükséges értéket adják meg, vagy ritkán de, az is előfordul, hogy literben árusítják a festéket, de a kiadósságot kg-ban határozzák meg…. Erős színek, vagy a festés helytelen előkészítése esetén előfordulhat, hogy 3 réteggel kell kalkulálni. Általánosságban a falfestékek 1 literjéből 5 nm-t tudunk 2 rétegben lefesteni, de ez mindig függ az adott festék tulajdonságaitól, valamint a helyi adottságoktól és az alapozás milyenségétől. A mennyiség meghatározásánál vegyük figyelembe, hogy mindig van hulladék, elcseppenés, és az edények falán is marad anyag. Színes falfesték házilagos előállításához színező festéket vagy színezőpasztát kell vásárolni. Házilagosan ezzel a módszerrel csak pasztellszínek állíthatóak elő. A színezendő festék 5 %-ánál többet ne tegyünk a falfestékbe a színezékből, ettől csak akkor térjünk el, ha a festék ismertetőjében erre rámutatnak.  A szaküzletekben általában tudnak mutatni színtáblát, amelyen látható, hogy milyen színmélységek érhetőek el otthoni színezéssel. Erős színeket a szakkereskedőknél kevertethetünk, vagy gyárilag előállított készre kevert színekből tudunk választani.

 

- szerszám és eszköz szükséglet:

Takarófólia bútortakarásra, vastag takarófólia, vagy hullámpapír a padlóra. Krepp- (festő) ragasztószalag a fóliák rögzítésére, valamint a festendő/nem festendő területek határolásához.

A plafon eléréséhez létra és/vagy teleszkópos rúd. A teleszkópos nyélhez csatlakoztathatunk csuklós nyelű csiszolóvászon-befogót, valamint különböző festőhengereket.

 

A fal kaparásához falkaparó, valamint keskenyebb-szélesebb spakli, csiszolóvászon  (finomabb és durvább) szükséges. A csiszolóvászonhoz vásárolható többféle befogó-rögzítő (kézi csiszoló), amely megkönnyíti ezt a „nem szeretem” munkát.

A glettalapozó felhordásához vödör, festőkefe és/vagy teddy henger, teddy rács, ecset szükséges. Teddy henger helyett inkább  falfestőkefét vagy egy széles, vastag ecsetet ajánlunk, mert az jobban bedörzsöli a pórusokba az alapozót.

A gletteléshez glettvasra, spaklira, vödörre van szükségünk.

A vakolaterősítő üvegszövet- vagy üvegfátyol-tapéta felragasztásához vödör, tapétaragasztó kefe, ecset, tapétasimító kefe és/vagy tapétasimító üvegszövethez (UNI-TAP műanyag lap),  és megfelelő olló szükséges.

A diszperziós mélyalapozó felhordásához vödör, festőkefe és/vagy teddy henger, teddy rács és ecset szükséges. Teddy henger helyett inkább a festőkefét ajánljuk, mert az jobban bedörzsöli a pórusokba az alapozót.

A festéshez több vödörre is szükség lehet, valamint festéktartó tál kisebb felületekhez, falfestő kefe és/vagy teddy henger, teddy hengerhez lehúzórács, szélesebb-keskenyebb ecsetek, teleszkóp nyél, kicsapó zsinór, takarófóliák. 

 

Miután az anyag- és szerszám szükségletet meghatároztuk, el tudjuk készíteni a költségkalkulációt.

 

 

A szoba előkészítése festésre

Lehetőleg csak a nagyobb bútorok maradjanak a helységben, középre rendezve, lefóliázva. Igyekezzünk a „csomagolást” minél tökéletesebben elvégezni, mert - különösen csiszolás esetében - a por minden apró résen képes a fólia alá szállni.      A padlóra „létrázható” vagy „lépésálló” fóliát érdemes fektetni – széleit ragasztó szalaggal rögzítve, megelőzendő hogy a létra belegabalyodjon, vagy kiszakítsa azt. A padlóra használhatunk hullámpapírt vagy erős takarópapírt is. A papír előnye a fóliával szemben, hogy jobban véd a mechanikai sérülésektől, kis mennyiségű nedvességet képes magában is tartani. Hátránya az, ha baleset történik és több nedvességet kap, elázik és szétmállik. Az ajtó-, ablakkereteket és a kapcsolókat (a kapcsoló fedeleket eltávolítva), zárakat, kilincseket krepp szalaggal (festőszalaggal) védhetjük meg. A csillárt és lámpákat fóliába csomagolva óvhatjuk - ha nem kerültek leszerelésre. A becsomagolt lámpákkal vigyázzunk, mert a csomagolás az égőktől átforrósodhat és tüzet okozhatunk! A festendő/nem festendő területeket mindig határoljuk krepp szalaggal, és a takarásra mindig nagy gondot fordítsunk, mert a takarítás, az elcsöppent festék eltávolítása mindig sokkal nehezebb, mint a megelőző munkák elvégzése.  A létra lábát több rétegben tekerjük rongyba, így megelőzhetjük a padlóburkolat karcolódását, sérüléseit.

 

Falelőkészítés

Minden jó munkának az alapja az előkészítés és az alapozás. Az előkészítést, az alapozást és a  glettelést nagy gondossággal kell elvégezni, hogy az eredmény majd látványosan szép legyen. Először a falakat kenőszappanos vízzel lemossuk. A nyeles kefét gyakran bemártva jól átnedvesítjük a felületeket. A lemosás megtisztítja a felületet, a laza rétegeket fellazítja. Ha a mosás hatására nagyobb felületeken fellazul a felület és könnyen eltávolíthatóvá válik a régi festés, akkor a teljes felületről távolítsuk el azt, ami lekívánkozik. A málló részeket falkaparóval, spaklival a réteg  alá nyúlva lehántoljuk, letoljuk. A kaparást addig kell végeznünk, míg láthatóan stabil felületet nem nyerünk, tehát ami „lekívánkozik”, attól tényleg meg kell szabadítani a falat. Ilyenkor előbukkannak a fal kisebb-nagyobb sérülései, repedései, amiket be kell „foltoznunk”. A javítandó területeket a javító anyag, a glett felhordása előtt mindig nedvesítsük be. A rések, repedések, lukak széleit tágítsuk meg és a bekevert glettanyaggal, habarccsal foltozzuk be. Nagyobb hézagok, vakolathiány eltüntetéséhez, pótlásához használjunk az erre a célra előkevert vakológipszet. Gerendák, ajtó- és ablaktokok mellett, problémás vagy eltérő szerkezetek találkozásánál a vakolat gyakran bereped. A kiújuló repedések megszüntetéséhez használjunk (a repedés foltozása után) a glettanyagba ágyazandó üvegszövet csíkot (bandázs), súlyosabb esetben „rácsosszalagot”. A mélyebb repedések és lyukak a habarcs száradása után újra berepedhetnek, ebben az esetben a műveletet megismételjük. A fal „foltozása” után jön a glettelés. Ehhez legjobb, ha gyárilag bekevert poranyagot (ehhez otthon csak vizet kell majd hozzákevernünk, hogy felhasználásra kész legyen), vagy feldolgozásra kész anyagot vásárolunk, mert ezek sok olyan adalékot tartalmaznak, amelyek megkönnyítik a munkát, és segítségükkel nehéz azt elrontani. A bekevert glettanyagot spaklival a glettvas élére helyezzük és laposszögben a falhoz gyengén hozzányomva, széles mozdulattal felkenjük a falra. A felesleget a meredekebben tartott glettvassal húzzuk le, a simítást majdnem a fallal párhuzamosan tartott szerszám élével végezzük. A már simított részre ne térjünk vissza, mert felsértjük a felületet. Ha hibát vétettünk, ne keseredjünk el, mert az igényes glettelés két rétegben történik. Az első réteg glettanyag felkenése és száradása után átcsiszoljuk a teljes felületet, az első réteg hibáit ilyenkor korrigálhatjuk. A csiszolóvászon durvasága/finomsága igazodjon a hibák durvaságához. A csiszolás nem eredményezhet felkarcolt felületet. Csiszolás után a falat portalanítsuk, a lecsiszolt port takarítsuk össze rögtön, mert a rendkívül finom por mindenhová beeszi magát. A második réteg glett felhordása és csiszolása az első réteg munkarendjét követi. A fal portalanításáról a második réteg után se feledkezzünk meg. A szegletek, sarkok, ablak- és ajtókávák glettelését szélesebb spaklival végezzük. A mennyezeten végzett jó munka a legfontosabb, mert a hibák (dombok és lankák) itt látszanak meg leginkább. A mennyezeten, a fejünk felett végzett munka a legnehezebb. Munkánk minőségét „súrló fényben” (a fal oldalról történő megvilágítása) ellenőrizhetjük. A fal előkészítése, glettelése nehezebb és tovább tart, mint egy egyszerű falfestés, tehát a nehezén már túl vagyunk….

 

A falfestés

A festék anyagának kiválasztásához kérjük olvassa el „A milyen falfestékek közül lehet választani” című cikkünket.

A festést mindig a mennyezet festésével kezdjük. A plafont általában fehérre, vagy világos színűre szokták festeni, nagy belmagasságú helyiségekben ezt a világos színt az oldalfal felső részén keskeny sávban még lefestik. Mutatós megoldás, ha a mennyezet és az oldalfal találkozásába (holker) polisztirol díszlécet ragasztunk. Ha a szoba magas, és a mennyezet színét keskeny sávban az oldalfalon is alkalmazzuk, akkor a két szín találkozását egy harmadik színnel, bordűrrel, vagy polisztirol díszléccel választhatjuk el. Az oldalfalon a két szín találkozásának vonalát, vagy a körbefutó díszléc helyét legkönnyebben kicsapó zsinórral tudjuk kijelölni. (A kicsapó zsinór egy hosszú zsineg, amely festékporon van áthúzva.) A színelválasztás magasságát a padlótól számolva a sarkokban mérjük ki. Két kimért pont között kifeszítjük a festékezett zsinórt, a feszes zsinórt a faltól elhúzzuk, majd elengedjük. A zsinóron levő festékpor így a falon nyomot hagy – ez lesz a színelválasztó vonal.

A mennyezet festése (ugyanúgy, mint a glettelés esetén) kritikusabb, mint az oldalfal festése. Érdemes jó minőségű csepegésmentes, sűrűbb festéket vásárolni, mert a fejünk felett csorgó-csöpögő festékkel dolgozni rosszabb, és az elfröccsenés, folyás veszélye nagyobb. A festéket akár kefével, akár hengerrel visszük fel, akár a mennyezeten vagy az oldalfalon, tartsuk be azt a szabályt, hogy az átvonás, vagy a „gurítás” utolsó iránya a helyiség megvilágításával legyen párhuzamos. A sarkokat, a padló feletti keskeny sávot tanácsos előre ecsettel kifesteni a szélek vonalában mind a mennyezeten, mind az oldalfalon, egy megfelelő méretű ecsettel. A szélekkel párhuzamosan fessünk le egy sávot, nehogy a kefével, vagy a teddy hengerrel túlfussunk azon. A szélek mentén, a színelválasztó vonalnál, a határozott egyenes vonal kialakításához segítséget nyújthat egy műanyag lap, amit odatartunk és mellette festünk. Ha a falon kiemelkedő faldísz, vagy kazetta van, azt is célszerű előbb körbefesteni. A falfestést lehetőleg mindig folyamatosan, egymást követő sávokban végezzük, vagyis a frissen festett sáv mellé fessünk. A nedves festékréteget a nedvessel dolgozzuk össze. Száradás után így nem lesz sávos a falunk.

 

Hasznos tudni

- színvelálasztó vonalat a padló szintjétől mérve jelöljük,

- a mennyezet színe általában fehér, és ennek festése megelőzi a falakét,

- ajánlatos cseppmentes, sűrű mennyezetfestéket választani,

- színezékből maximum annyit keverjünk a festékbe, amennyit a festék leírása megenged,

- a színezéket oldva, fokozatosan adagoljuk a festékhez, kezdjük a színezést kis mennyiségű színezék adagolásával, egy-egy adagolás után alaposan keverjük össze a festéket és így kenjünk ki egy keveset, azt szárítsuk meg – így ellenőrizzük a színt és kerüljük el a túlszínezést,

- a kikent színmintát árnyékban, természetes fénynél, lámpafénynél is nézzük meg,

- hígítást a színkeverés után végezzük el, mert a színkeveréssel is vizet töltünk a festékhez, utóhígításkor ezt is vegyük figyelembe,

- a festéket munka közben gyakran keverjük meg, hogy állaga állandóan homogén legyen,

- a sarkokat és szegélyeket előbb egy vastag ecsettel fessük le, majd következhet az egész fal,

- a létrára akasztott vödör és benne a max. festékmennyiség kb. 5 kg legyen, hogy ne okozzon balesetet,

- a létra lábára posztópapucsot húzva nem kell azt emelgetni, csak húzni, de a húzással vigyázzunk, kiömölhet a festék,

- ha több színű festékkel dolgozunk, mindegyikhez másik hengert használjunk, vagy nagyon alaposan mossuk ki a hengert, és az új színnel egy próbafelületen fessünk addig, amíg biztosak nem vagyunk abban, hogy a régi szín teljesen kitisztult,

- másnapi használathoz a szerszámokat mossuk ki, és fóliával légmentesen csomagoljuk be, hogy megakadályozzuk a kiszáradást,

- a munka befejeztével alaposan mossuk ki és szárítsuk meg a használt eszközöket.


 

Vissza

Kivitelezési tanácsadások
Partnereink
Stick It!Papírdepo.hu Kft.Lazúr festékek oldalaBognár Kft. Acélszerkezet, kerítés, korlát, rács, kapu, lépcső, előtető, üzletportál kivitelezés
 
Bankkártya elfogadó hely, bankkártyás fizetési lehetőség, CIB Bank Mastercard VISA VISA Electron
© Kőházy Tradíció Kft. webáruház készítés, szoftverfejlesztés