Köházy Festékáruházak  
Kőházy Festékáruházak Vissza a nyitóoldalra
CégismertetőGyártástechnológiaKereskedelemSzolgáltatásainkElérhetőségeinkKarrier
keresés
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
regisztráció
Egyedi szín összeállítása
Kedvenc színeim
Kivitelezési tanácsadás
Akciók
Színkártyák
 
Kosár tartalmaKosár tartalma
0 db
termék
00,0 Ft
értékbenmegrendelem

 
Kivitelezési tanácsadások
 
Kivitelezési tanácsadás
keresés
 
 

Festhető tapéták

 Lakás, iroda, vagy közösségi helyiségek felújításakor érdemes elgondolkozni azon, hogy többlet ráfordítással nem célszerűbb-e a falakon egy olyan felületet létrehozni, amely alkalmazásával a jövőben, a következő festésnél, felújításnál a munkálatok „durva”, nagy porral járó munkafázisai megtakaríthatóak. A festhető tapéták nagy előnye, hogy egy jól elkészített alapra ragasztva, fajtától függően akár nyolcszor is átfesthetőek. Sokat megtakaríthatunk, ha egyszer többet fizetünk a tapéta ára és annak felragasztása miatt, de a jövőben már csak a következő réteg festéket fizetjük és az elvégzendő munka is kevesebb lesz így.

A következő festhető tapéták közül választhatunk:

-        üvegfátyol tapéta

-        üvegszövet tapéta

-        fűrészporos (rauhfaser) tapéta

-        vlies (rostszálas) tapéta

-        speciális papírtapéta

 Üvegfátyol-tapéta

A fátyol vékonyságú üvegszövet-tapétával (üvegfátyol) megakadályozhatjuk a vakolat készítésekor és felhordásakor elkövetett hibák kiújulását. Felragasztásával az egyes vakolatokra jellemző pókhálószerű berepedezést véglegesen eltüntethetjük, a laza vakolatot összefogja, kiválóan festhető. Ellenáll a mechanikai igénybevételnek, víznek, vegyszeres tisztításnak, nem éghető, fénystabil. A fal normál lélegző képességét megfelelő festékkel átfestve nem csökkenti, és nem szív magába nedvességet. A fal lélegzik, kellemes érzetet biztosít a helyiségben. A kiváló tulajdonságok a természetes üveg alapanyagnak köszönhetőek. Alkalmazásával szép, nyugodtságot, rendezettséget sugárzó sima felületet kapunk.

-        Felragasztásához javított, glettelt, pormentes, száraz, felület szükséges. Erősen szívó felület esetében a falat diszperziós mélyalapozóval telítsük.

-        A tapétacsíkok levágásánál a fal magasságára hagyjunk rá 5 – 10 centimétert.

-        A ragasztáshoz kizárólag üvegszövet-tapéta ragasztót használjunk. Kövessük a ragasztó gyártójának utasításait. Amennyiben a fal nedvességszívása jelentős, a tapétaragasztó vizes oldatával kenjük át a falat. A ragasztót a tapétacsík szélességénél kb. 10 cm-rel szélesebben, egyenletesen és hiánytalanul teddy hengerrel hordjuk fel a falra.

-        Az üvegfátyol felragasztását a falra a ragasztó felkenése után rövid idővel kezdjük el. A simítást műanyag simítólappal (UNI-TAP) végezzük. A száradási idő kb. 24 óra szobahőmérsékleten.

-        A csíkok és élek egy szintben, rés nélkül találkozzanak, átlapolni nem szabad. Az esetleges sérüléseket vágjuk ki. A belső sarkoknál vágjuk méretre 40-60 cm-es simítólap (falsimító spatulya) mentén a tapétát. A külső sarkoknál alkalmazzunk alumínium élvédőt a tapéta alá, hogy határozott vonalú él képződjön. A tapétát lehetőleg itt ne vágjuk, hanem a sarkon hajtsuk át.

-        Festéshez javasoljuk a latex festéket a moshatóság miatt. Az üvegfátyol-tapéta bármely más festékkel átvonható, mindig a funkciónak megfelelőt válasszunk.

 Üvegszövet-tapéta

Az üvegszövet-tapéta a fátyol összes jó tulajdonságával rendelkezik, sőt mivel annál sokkal erősebb, vastagabb, így a mechanikai tulajdonságai még kiválóbbak. Az üvegfátyol kb. 40g/m2, az üvegszövet mintázattól függően 115-225 g/m2 súlyú. Az üvegszövet-tapéta szövéstől függően klasszikus és modern mintázatú lehet. A tapétát természetes alapanyagból, üveggyapotból szövik stabil mintázatú szövetté.  Az üvegszövet a hosszú távra tervezőknek tökéletes megoldást kínál tartósság, az esztétikus állag megőrzése, és a dekorációs lehetőségek mellett. Az otthoni felhasználás mellett a rendkívüli tartósság és gyors, könnyű átfesthetőség okán irodákban, iskolákban is előszeretettel alkalmazzák.

      

 1003                                                  1004                                                   1005                                                   1009

     

1011                                                  1012                                                   1013                                                   2002

     

2004                                                  2007                                                   2008                                                   2011

Az üvegszövet falburkolat kiemelkedő tulajdonságai:

-        ütésálló, nehezen szakítható

-        eltakarja a fal repedéseit, gátolja azok terjedését, erősíti a vakolatot, a gipszkarton, a betonyp és farost táblákból készült borítások éleinél keletkező repedéseket eltünteti

-        gyorsan és jól javítható, az esetlegesen sérült rész kivágásával, a kivágott rész pótlásával, a sérült fal festésével a helyreállítás egyszerű

-        könnyen és gyorsan újrafesthető, az esetleges előző dekoráció és falszín megváltoztatható

-        latex festékkel célszerű festeni, mert a latex festék nem tömíti el a mintázatot, a mintázat kontúrjai megmaradnak - így sokkal többször átfesthető, valamint moshatóvá válik a felület

-        megfelelő festékanyaggal átfestve a fal lélegzését nem gátolja, páraáteresztő, nedvességet nem szív magába

-        könnyen tisztán tartható, szivaccsal és szokásos mosószerrel akár bővebb vízzel lemosható

-        az üvegszövet nem éghető, így közintézményekben is alkalmazható

 A falburkolat elkészítése.

-        Felragasztásához  javított, glettelt, pormentes, száraz felület szükséges. Erősen szívó felület esetében a falat diszperziós mélyalapozóval telítsük.

-        A tapétacsíkok levágásánál a fal magasságára hagyjunk rá 5 – 10 centimétert. A hosszúság megállapításánál vegyük figyelembe a mintázat illesztéséhez szükséges hosszúságot.

-        A ragasztáshoz kizárólag üvegszöve- tapéta ragasztót használjunk. Kövessük a ragasztó gyártójának utasításait. Amennyiben a fal nedvességszívása jelentős, a tapétaragasztó vizes oldatával kenjük át a falat. A ragasztót a tapéta csík szélességénél kb. 10 cm-rel szélesebben, egyenletesen és hiánytalanul teddy hengerrel hordjuk fel a falra.

-        Az üvegszövet felragasztását a falra a ragasztó felkenése után rövid idővel kezdjük el. A simítást műanyag simítólappal (UNI-TAP) végezzük. A száradási idő kb. 24 óra szobahőmérsékleten.

-        A csíkok és élek egy szintben, rés nélkül találkozzanak, átlapolni nem szabad. Két egymásmellé kerülő csík mintázatát össze kell illeszteni. A sűrű szövésű 1003-as mintázatú tapétát ajánlatos összevágni. Az esetleges sérüléseket vágjuk ki. A belső sarkoknál vágjuk méretre 40-60 cm-es simítólap (falsimító spatulya) mentén a tapétát. A külső sarkoknál alkalmazzunk alumínium élvédőt a tapéta alá, hogy határozott vonalú él képződjön. A tapétát lehetőleg itt ne vágjuk, hanem a sarkon hajtsuk át.

        -        Festéshez javasoljuk a latex festéket a moshatóság miatt. Az üvegszövet tapéta bármely más festékkel átvonható, mindig a funkciónak                   megfelelőt válasszunk.

 Fűrészporos (rauhfaser) tapéták

A fűrészporos tapéta is jól alkalmazható a falak, mennyezetek renoválására, alkalmas többszöri átfestésre. Általában háromféle struktúrával kínálják a szaküzletek, a finom szemcsés elegáns megjelenést, a közepes szemcsés tárgyilagos visszafogottságot,  a durva szemcsézettel pedig rusztikus hatást kelt. A megjelenést nagyban befolyásolja a választott falszín és a dekoráció. A jó minőségű tapéta a vakolathibákat fedi, javítja. Az egyenetlen, vagy a kevésbé kidolgozott alapfelület esetén a durvább szemcsézetű típust ajánljuk, mert az a struktúrája miatt elkendőzi a hibákat. A tapéta minősége nagyban befolyásolja az estleges vakolathibák eltüntetésének a lehetőségét, magát a vakolaterősítést, valamint a tapétázott fal többszöri festhetőségét. A jó minőségű rauhfaser tapéta háromrétegű. A fallal érintkező papírréteg biztosítja a sima hátoldalt és nedvességálló. A hátoldali tapétára van ragasztva a középső papírréteg amelyre a fűrészpor szemcsék vannak rádolgozva. Végül ezt a fűrészporos felületet még egy harmadik papírréteg fedi, amely megakadályozza a szemcsék pergését és szintén jól bírja a nedvességet. Az így előállított papírkombináció nagy szilárdságú és jó minőségű. A jó minőségű fűrészporos tapéta PVC-mentes, allergiások részére is ajánlható, jól szellőzik és szabályozza a nedvességet. Vásárlásnál vegyük figyelembe a leírtakat. A felragasztott tapéta száradás után bármely diszperziós festékkel átvonható. Festéshez, az üvegszövetekhez hasonlóan, ha lehetséges, jobb minőségű (lehetőleg latex) festéket vásároljunk, mert azok kevesebb töltőanyagot tartalmaznak és moshatóak. A töltőanyag telíti a tapéta struktúráját, így csökkenti a mintázat érvényesülését. Dekorációs festéshez is jó alap a strukturált felület.

 Tapétázás fűrészporos (rauhfaser) tapétával:

-        Felragasztásához  javított, glettelt, pormentes, száraz felület szükséges. Erősen szívó felület esetében a falat diszperziós mélyalapozóval telítsük.

-        A tapétacsíkok levágásánál a fal magasságára hagyjunk rá 5 – 10 centimétert.

-        A ragasztáshoz „speciális” tapétaragasztót használjunk. A ragasztót a tapéta közepétől a szélek felé haladva hordjuk fel a leszabott ívekre, s azokat kb.10 perces pihentetés után lehet a falra ragasztani.

-        A tapétacsíkokat egymás mellé illesztve kell a falra ragasztani. A függőlegességre ügyeljünk. A felragasztott csíkot középtől a szélek felé haladva, puha szőrű kefével simítsuk le, s a kinyomódott ragasztót azonnal távolítsuk el. Kizárólag a tökéletes száradás után lehet szükség szerint egy vagy két rétegben felhordani a diszperziós festéket.

A tapétázás folyamatát ábrákon is megnézheti, ha a következő dokumentumot letölti :  Fureszporostapeta

Vlies (rostszálas) tapéta

A vlies alapanyagból készült tapéták kínálják a festhető tapéták közül a legnagyobb mintaválasztékot, többféle kivitelben, minőségben gyártják. Alapanyagát tekintve igen korszerű, könnyű feldolgozást biztosít, megkönnyíti a következő lakásfelújítási munkálatokat. Újdonsága, hogy papír vagy üveg helyett cellulóz és textil szálakból álló, nem szövéssel előállított textília a tapéta.

A vlies tapéta kiváló tulajdonságai:

-        nem szakad és nem gyűrődik, nedvesen is vágható, nincs puhulási idő

-        ha megszárad, nem változik a mérete

-        falburkolás közben leszedhető és visszahelyezhető

-        változatos mintaválaszték, esztétikus habosított felület

-        mosható, jó páraáteresztő, ha megfelelő festékkel van festve

-        fényálló és nehezen éghető

-        következő tapétázásnál vagy festésnél szárazon eltávolítható

 Tapétázás vlies tapétával:

-        felragasztásához  javított, glettelt, pormentes, száraz felület szükséges, erősen szívó felület esetében a falat diszperziós mélyalapozóval telítsük

-        ellenőrizzük a tekercseket, egy falra csak azonos gyártási számú tekercsek kerüljenek, háromnál több tekercset soha ne csomagoljunk ki

-        a ragasztandó csíkokat mindig ugyanabban az irányban kell letekercselni és vágni

-        a tapétacsíkok levágásánál a fal magasságára hagyjunk rá 5 – 10 centimétert, a hosszúság megállapításánál vegyük figyelembe a minta illesztéséhez szükséges hosszúságot

        -        a ragasztáshoz csak a „vlies” tapétaragasztót használjuk

-        a rostszálas tapétánál a ragasztót közvetlenül a falra kenjük

-        ügyeljünk a függőlegességre, a csíkokat átlapolás nélkül illesszük, a mintaillesztésre és mintaismétlődésre (rapport) is figyeljünk

-        valamelyik sarokból induljunk a ragasztással, a méretre vágott tapétacsíkot a ragasztós falra illesztjük, kefével és tapétázó hengerrel buborékmentesre simítjuk 

-        a tapétára kenődött ragasztót dörzsölés nélkül egy törlőrongy segítségével távolítsuk el

-        a felsimított csík hosszából a felesleget a mennyezetnél és a padozatnál egy fém simító mentén késsel vágjuk le

-        a teljes száradás után festhető a felület

A tapétázás folyamatát ábrákon is megnézheti, ha a következő dokumentumot letölti :  Vliestapeta

Papírtapéta

A speciális papírtapéták bizonyos köre a gyártás során az alkalmazott eljárásokkal festhetővé válik. Ezek a minőségi termékek kettő vagy három rétegűek. A kétrétegű gyártásának módszere, hogy a két réteget összeragasztják, majd  dombornyomás következik. A ragasztás és a jó minőségű papír felhasználása révén nagy mértékben stabil szerkezetű, nyomásra érzéketlen, PVC-mentes, a DIN 52615 szabvány szerint jó páraáteresztő képességű tapéta készül. A háromrétegű, a fent leírtakon túl, a hátoldalára kap még egy sima felületű alátét papírt. A sima hátoldal megkönnyíti a munkát és tovább növeli a szilárdságot. A dombornyomásos festhető papírtapéták esztétikus, változatos megjelenést, ideális, kellemes lakásklímát biztosítanak.

 Tapétázás

-        felragasztásához  javított, glettelt, pormentes, száraz felület szükséges, erősen szívó felület esetében a falat diszperziós mélyalapozóval telítsük

-        ellenőrizzük a tekercseket, egy falra csak azonos gyártási számú tekercsek kerüljenek, háromnál több tekercset soha ne csomagoljunk ki

-        a tapétacsíkok levágásánál a fal magasságára hagyjunk rá 5 – 10 centimétert, a hosszúság megállapításánál vegyük figyelembe a minta illesztéséhez szükséges hosszúságot

-        a ragasztáshoz vlies, vagy speciális tapétaragasztót  20 % diszperziós ragasztó hozzáadásával vigyük fel

-        a méretre vágott csíkok hátoldalát kenjük be ragasztóval, a bevont csíkokat 2/3 az 1/3-hoz hajtsuk össze, a visszahajtásnál a tapétát ne törjük meg, azonos ideig, 10-15 percig hagyjuk áztatódni

-        ügyeljünk a függőlegességre, a csíkokat átlapolás nélkül illesszük, a mintaillesztésre és mintaismétlődésre (rapport) is figyeljünk

-        a külső sarkokon a tapétázás nem átfedéssel történik, itt az elválasztást pontosan az élen végezzük

-        valamelyik sarokból induljunk a ragasztással, a méretre vágott tapétacsíkot a falra illesztjük, kefével és tapétázó hengerrel buborékmentesre simítjuk 

-        a tapétára kenődött ragasztót dörzsölés nélkül egy törlőrongy segítségével távolítsuk el

-        a felsimított csík hosszából a felesleget a mennyezetnél és a padozatnál egy fém simító mentén késsel vágjuk le

-        a teljes száradás után festhető a felület, jó minőségű matt vagy selyemfényű festékkel egy rétegben fessünk

A tapétázás folyamatát ábrákon is megnézheti, ha a következő dokumentumot letölti :  FesthetoTapetaNov

 

 

                                                                                                                                            

     
 

Vissza

Kivitelezési tanácsadások
Partnereink
Stick It!Papírdepo.hu Kft.Lazúr festékek oldalaBognár Kft. Acélszerkezet, kerítés, korlát, rács, kapu, lépcső, előtető, üzletportál kivitelezés
 
Bankkártya elfogadó hely, bankkártyás fizetési lehetőség, CIB Bank Mastercard VISA VISA Electron
© Kőházy Tradíció Kft. webáruház készítés, szoftverfejlesztés