Köházy Festékáruházak  
Kőházy Festékáruházak Vissza a nyitóoldalra
CégismertetőGyártástechnológiaKereskedelemSzolgáltatásainkElérhetőségeinkKarrier
keresés
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
regisztráció
Egyedi szín összeállítása
Kedvenc színeim
Kivitelezési tanácsadás
Akciók
Színkártyák
 
Kosár tartalmaKosár tartalma
0 db
termék
00,0 Ft
értékbenmegrendelem

 
Kivitelezési tanácsadások
 
Kivitelezési tanácsadás
keresés
 
 

Hőszigetelő rendszer kivitelezéséről

A fűtési energia jelentős része távozik a falon keresztül, ezért elengedhetetlen, hogy az kellően hőszigetelt legyen. A falak hőszigetelő képességét legtöbbször úgynevezett homlokzati hőszigetelő rendszer segítségével javítják.

 A hőszigetelő anyagok a homlokzaton – különösen a ragasztott vékonyvakolatos hőszigetelő rendszerek esetében – olyan igénybevételnek vannak kitéve, melynél az anyagok méretállandósága és nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek. A polisztirolhabok közül az  Austrotherm AT-H80, vagy az Austrotherm Grafit alkalmas homlokzati hőszigetelő bevonat-rendszerként, mert mindkét anyag esetében utólagos méretváltozással nem kell számolni. Nagyobb mechanikai igénybevételű homlokzatoknál, különösen 2 mmagasságig (pl. iskolák, sport- ill. közlekedési, vagy egyéb nagy forgalmú létesítmények) javasolt az EXPERT polisztirolhabok használata melynek nyomószilárdsága még nagyobb.

 

Technológiai lépések:

 Falfelület előkészítése:

Az alapfelületet , vakolat teljes területét minden esetben át kell vizsgálni!Utólagos hőszigetelésnél, a repedezett, felhólyagosodott, az alapfelülethez nem kellően kötött vakolatot el kell távolítani. A vakolathiányt pótolni kell, ügyeljünk arra, hogy a síktól ne térjünk el.

A felületet mossuk le vízzel. Az állékony, nem porladó vakolat esetében nem feltétlenül szükséges a mélyalapozás, de mivel ez a kötőanyaggal való beeresztés nem nagy tétel a teljes hőszigetelő rendszer árához képest, ezért nem érdemes elhagyni. Ne feledjük, minden jó kivitelezésnek az alapja a stabil, fogadókész alapozás. Ytong fal esetén mindig ajánlott a mélyalapozás.

Előforduló hibák:

- Mállékony, nem kötött vakolatrészek maradnak a felületen. A ragasztótapasz biztosítja a tapadást a hőszigetelő lapok és a vakolat között, de a leváló vakolat a későbbiekben a teljes rendszer repedezéséhez vezethet.

 Kezdősín - Indítóprofil felszerelése:

A kezdősín alkalmazásával jól tartható a szigetelés alsó élének vízszintes futása, megoldja a mechanikai védelmet, valamint az igen fontos vízorr kiképzés is megvalósul. Hullámos fal esetében a kezdősín egyenes futását a rögzítési helyeknél távtartókkal kell megoldani. Természetesen indítóprofil nélkül is lehetséges a hőszigetelő lapok alsó élének védelme. Ekkor a polisztirol lapok alsó élén15-20 fokos szöget kell kialakítani (ez lesz a vízorr), a hálózást pedig a tábla alá ragasztott üvegszövettel kell kezdeni. Ha a kivitelezés pontosan a leírtak szerint történik, akkor sem lesz a védelem teljesen egyenértékű, az indítósínes megoldáshoz képest. Ajánlott az alumínium indítóprofilok alkalmazása, mert a rosszul visszavágott és hálózott polisztirol élek, a fal és a rendszer vízfelvételéhez vezethetnek!

Előforduló hibák:

- Az indítóprofilok rögzítése ragasztással, valamint azok hullámos felszerelése mindenképp hibának számít.

Ragasztás, dűbelezés:

A polisztirol táblákat ragasztással rögzítjük a falazatra. A ragasztóanyag vastagságával a vízszintes és a függőleges síkokat egy legalább 2 méteres vízmértékkel be tudjuk állítani. A ragasztási alapszabály, hogy, a hőszigetelő lapoknak min 40%-ban kell a falra tapadniuk. Ez történhet pontszerűen (8-10 pontban), vagy a széleken kenve és középen 3-4 pontban. Minden dűbelezési pont alatt legyen ragasztó pogácsa! A ragasztást mindig az  indítóprofiltól kezdve, lentről felfelé végezzük. A lapokat egymástól eltolva (fektetve!) kötésbe kell felhelyezni. A felragasztott lapokat szintenként ellenőrizzük és vízszintes mozdulatokkal szorosan toljuk egymáshoz őket, hogy minél kisseb legyen az illesztési hézag. A ragasztásnál meg kell akadályozni, hogy az illesztési hézagokba ragasztó kerüljön, ezzel megelőzhető a hőhíd kialakulása. A nyílászárók sarkait, egy hőszigetelő lapból vágjuk ki, ezzel megakadályozzuk az átlós irányú repedések kialakulását. A hőszigetelést mindenképpen hajtsuk be a kávák belső oldalára, még akkor is, ha ott csak 2-3 cm vastagságú elem helyezhető el. Ilyenkor feltétlenül a Grafit lemezeket alkalmazzuk, hiszen ezek hőszigetelő képessége jelentősen jobb a megszokott fehér színű anyagokhoz képest. Az épület sarkainál a kötésben rakott lapokat egymástól eltolva engedjük túl, majd a ragasztó megkötése után vágjuk le egyenes él mentén a túlnyúló darabot. Végül a felület összecsiszolásával lehet a különböző illesztési pontatlanságokat, kisebb egyenetlenségeket eltüntetni.A ragasztóanyag kötését  követően minden illesztési hézagot vagy méretre vágott polisztirol csíkkal vagy purhabbal ki kell tölteni!

Szükség esetén a polisztirol táblák ragasztott rögzítését, mechanikusan, vagyis tárcsás beütő dűbelekkel erősítjük. Szükséges esetek: gyenge, vagy nem megállapítható minőségű a vakolat, a polisztirol vastagsága meghaladja a 7 cm-t, 4 méteres magasság felett, valamint beton felület esetén. A dübelek elhelyezésének több módja is létezik. A tapasztalatokra alapozva kerüljük a sarokponti dűbelezéseket, vagyis nem tesszük dűbeleket a polisztirol lapok találkozási pontjához. A hőszigetelő lapok a sarkokon a legsérülékenyebbek és ha véletlenül nem kerül alá tökéletesen ragasztó, a dűbelek ezeken a pontokon behúzzák a lemezeket sőt el is törhetik azokat. Megfelelő alapfelület és minőségi ragasztó használata esetén, a dűbelek elhelyezése felesleges. Négyzetméterenként  4-6 db műanyag tárcsásdűbel 10-15 %-kal csökkentheti a hőszigetelő rendszer hatékonyságát, és ezt be is kell tervezni a hőszigetelés vastagságának számításakor! Ha mégis szükséges a pótlólagos rögzítés, betonba 3-4 cm-t, tömör téglába 4-5 cm-t, üreges téglába 5-6 cm-t, gázszilikát, tufa és vályog falba legalább6-8 cm-t érjen be a dübel. Lehetőleg kerülni kell a fém dűbeleket, mert ezek pontszerű hőhidat eredményeznek.

A dűbelezést is a kötés után végezzük el. Odafigyelést igénylő feladat, ugyanis a tárcsás dűbelek behajtásánál a hőszigetelő táblák elrepedhetnek, különösen akkor, ha nem a ragasztó-pogácsánál történik a mechanikai rögzítés. A túlzott erővel beütött dűbeleknél a hőszigetelő anyag behorpadhat, hullámosodhat, ezért ott külön kiegyenlítő simítás válhat szükségessé.

Elkerülendő a vékonyvakolat felhordása után is látható hőszigetelő lemez illesztések, ezért ajánlott minden esetben a hőszigetelő lapok átcsiszolása. A csiszolást körkörös mozdulatokkal kell végezni és nem elegendő csak a találkozási éleken. Már kaphatók erre a célra kialakított szerszámok is. A dűbelezéssel kombinált ragasztás esetén a dűbelek okozta mélyedéseket a hálózás előtt be kell simítani. Hálózáskor így elkerülhető a dűbel lyukaknál átnyomódó ragasztóanyag, amit száradás után csak csiszolással távolítható el.

Előforduló hibák:

- Teljes felületen ragasztják a lapokat. Ezzel megnő az anyagszükséglet és ritkán találni olyan falat ahol a fogazott glettvassal húzott bordák a teljes felületen tapadást biztosítanak.

- Kevés ponton ragasztanak, így romlik a ragasztás szilárdsága és dűbelezésnél benyomódnak a lapok.

- A talajjal érintkező helyeken is EPS (fehér) hőszigetelő lapokat használnak. A talajtól számítva 30 cmalatt mindig ajánlott az Expert (lábazati) lapok felragasztása.

- Illesztési  hézagok (hőhidak) keletkeznek  a pontatlan méretre szabásokból, a lemezek közé kerülő ragasztótól, esetleg a tábla éleket is ragasztják.

- A sarkok alá nem kennek ragasztót ami a lemezek csiszolásakor benyomódik, majd kiugrik. -A nyílászárók köré (káva) nem ragasztanak hőszigetelő lapokat. Mindig ajánljuk minimum 2 cm-es hőszigetelő lap befordítását.

- Nem megfelelő hosszúságú dübel választása. 

- A dűbelek alatt nincsen ragasztó, így a hőszigetelő lemez hullámos lesz.

- Nem várják meg a ragasztó megkötését, így a dűbelek behúzzák a lapokat, szintén hullámos lesz a felület.

- A hőszigetelő lapok csiszolását csak a találkozási éleknél végzik el. További mélyedéseket készítenek a felületbe.

 Hálózás, élvédők elhelyezése:

A polisztirol lapok rögzítése után az üvegszövet háló beágyazása és simítása következik. A rétegfelépítés akkor szakszerű, ha az üvegháló két réteg ragasztó közé ágyazva épül be a rendszerbe, csak így felel csak meg a hőszigetelő rendszer követelményeinek. Tehát a hálót a felkent ragasztó felületére kell tenni, majd újra átsimítani a ragasztó- és ágyazótapasszal.A hálózás vagyis pontosabban a háló beágyazás a rendszer lelke. Ha csak a felfüggesztett üvegszöveten át kenjük fel a ragasztót, a háló rácsszerkezete alá nem kerül ragasztó. A nem szakszerű kivitelezés 1-2 éven belül megmutatja magát.A hálózást mindig próbáljuk, minél nagyobb felületen végezni. Ha lehetséges minden munkaszinten egy ember helyezkedjen el, az épület magasságának megfelelő hálót egyben célszerű feltenni. A ragasztóanyag felhordása kb. 2 mm vastagságban történjen és ez a folyamatot elnagyoltan is végezhető. Az így felkent ragasztó felületére helyezzük fel a méretre vágott üvegszövetet, és simítsuk át újra az egészet, közben figyelve, hogy a háló egyenletesen, gyűrődésmentesen terüljön el a falfelületen. Az üvegszövetnek teljes mértékben fedettnek kell lennie, így ha szükséges plusz anyagfelvitellel javítsuk az anyaghiányos részeket. Minél jobb minőségű (egyenletesebb) a behálózott falfelület, annál esztétikusabb lesz a felhordott vékonyvakolat. A 10 cm-es háló átfedés alapkövetelmény, de néhány esetben az üvegszövet minősége, sűrűsége is okozhat problémát. Az átfedéseknél próbáljuk meg az anyagot kicsit vékonyabban elhúzni. A háló felhelyezése utáni glettelést a háló csatlakozás mellett 15-20 cm-re benyúlva kell végezni. Ez azért szükséges, mert az egymásra helyezett két hálóréteg és a ragasztórétegek már ~0,4 cm vastag is lehet, ami a felületen gondos glettelés nélkül már meglátszódhat.

A hőszigetelő rendszer legsérülékenyebb pontjai a sarkok. A sarkokon alkalmazható élvédők az esztétika mellett a mechanikai behatásoktól is védik a rendszert. Az élvédők lehetnek alumíniumból, vagy műanyagból, melyekre általában20 cmkiterített szélességű háló csíkot ragasztanak. Tehát a sarkot egy alumínium, vagy műanyag gerinc, jobb és bal oldalt pedig 10-10 centiméternyi háló védi.  Léteznek derékszögtől eltérő sarkokon is alkalmazható élvédők. Jobban kedvelt és ajánlott a PVC alapanyagú hálós élvédő, mert esetleges sérülés esetén könnyebben visszanyerheti eredeti alakját.

Előforduló hibák:

- Hálózásakor az üvegszövetet az indítóprofil felső élénél elvágják, így nem keletkezik hálóátfedés, ami később a felület repedéséhez vezethet.

- A sarkok megerősítése átvezetett hálóval szintén ajánlott!

- A felületre ragasztott díszek éleit szintén hálózni szükséges !

- Háló nélküli, alumínium (gipszkarton) élvédő használata háló átfedés nélkül.

 Alapozás és a vékonyvakolat (színezés) felhordása :

Az alkalmazott ragasztó, és a kivitelezés minőségének függvényében, a felületet elő kell készíteni a színezésre, csiszolással, alapozással. Csiszolással a hálózásnál keletkezett vékony karcokat és más kicsi egyenetlenségeket távolítjuk el. Egyes esetekben, a ragasztó anyagával glettelést is végzünk a már behálózott felületen, így sokkal egyenletesebb és esztétikusabb felület érhető el. Alapozásnál mindig ajánlott a gyártó által előírt száradási időt betartani. Színes (különösen intenzív színeknél) a színre kevert alapozó használatát ne mellőzzük!

 

A vékonyvakolat felhordása a ház végső megjelenését adja. A színkiválasztása a megrendelő részéről, talán a legnehezebb feladat. Jól meg kell gondolni a színválasztást, hogy az összhangban legyen a ház egyéb színeivel, és a saját ízlésünkkel. Érdemes a szaküzletben olyan színkártyát kérni a választáshoz ami szakemberek által összeállított színharmóniákat tartalmaz. Amennyiben nincs egészen elhatározott elképzelésünk, érdemes a kidolgozott harmóniákra támaszkodni. Az ilyen színkártyákban olyan kombinációk is megtalálhatók szép számban amelyekre nem is gondolnánk, de mégis az összhatás kiváló és egyedi.

 

A színezést ajánlatos szakemberre bízni. A vékonyvakolat igen érzékeny az időjárásra és folyamatos feldolgozást igényel. Javítása foltmentesen szinte lehetetlen a teljes falfelület újraszínezése, vagy újrafestése nélkül, vagyis költséges egy elrontott színezés javítása.

 A munkamenet egyszerű, rozsdamentes glettvassal a szemcsenagyságnak megfelelő vastagságban fel kell húzni a vakolatot a falra, majd PVC simítóval elkészíteni struktúrának megfelelő felületet. A vakolat felhordása kevésbé problémás, de a bedörzsölés gyakorlatot igényel, és minél nagyobb a felület annál több emberre van szükség. A dörzsölést még az anyag száradás előtt be kell fejezni és a szomszédos munkafelületeket tökéletesen össze kell dolgozni. A színezést mindig legfelülről kezdjük, mert a vékonyvakolat általában elcseppen. A kész felületet ne rontsuk el.Léteznek dörzs és kapart hatású vékonyvakolatok különböző szemcsenagyságban. A dörzsölt vakolatban, kis mennyiségben nagyobb szemcsék is vannak, ennek okán a felülete barázdált lesz. A dörzsölt vakolat alkalmazásával érdekes megjelenések alakíthatók ki, akár vízszintes, akár függőleges, vagy körkörös dörzs-irányokkal. A mutatós megjelenés hátránya, hogy a nagyobb szemcsék által képzett mélyebb barázdákba könnyebben megül a piszok. A nagyobb szennyeződési hajlamot felületi impregnálóval tudjuk csökkenteni. 

A kapart vékonyvakolat azonos szemcsenagyságú anyag, így felülete homogénebb, egységes megjelenésű. Általában 1-3 mm-es szemcsenagyságban vásárolható. A kisebb szemcsenagyságot választva a szennyeződésre való hajlam is csökken. Az 1 mm-es szemcseméret hátránya, hogy a homlokzat hibáit jól megmutatja. A tapasztalat azt mutatja, hogy az 1,5 mm-es a legjobb választás, a fal hibáit már rejti, de a szennyeződés veszélye még kicsi.

 Előforduló hibák:

 - Nem csiszolják át a behálózott felületet, így a nagyobb hibák átlátszódhatnak a felhordott vékonyvakolaton.

- Az alapozásnál nem várják meg a gyártó által előírt száradási időt, ami később a vékonyvakolat felrepedezéséhez és elválásához vezethet.

- Nem folyamatosan végzik a nemesvakolat felhordását és simítását, így a struktúra nem lesz egyenletes, foltos lesz a falfelület.

- Nem tartják be gyártó által előírt időjárási feltételeket. A fagyás a vakolat leválásához, a túlzott napsütés a felület megégéséhez, a megázás pedig kimossa a kötőanyagot vagy torzítja a struktúrát. Mindhárom hiba, az addig tökéletesen kivitelezett rendszert, esztétikailag tönkreteszi.    

 

 

                                                                                                                                                    


 

Vissza

Kivitelezési tanácsadások
Partnereink
Stick It!Papírdepo.hu Kft.Lazúr festékek oldalaBognár Kft. Acélszerkezet, kerítés, korlát, rács, kapu, lépcső, előtető, üzletportál kivitelezés
 
Bankkártya elfogadó hely, bankkártyás fizetési lehetőség, CIB Bank Mastercard VISA VISA Electron
© Kőházy Tradíció Kft. webáruház készítés, szoftverfejlesztés