Köházy Festékáruházak  
Kőházy Festékáruházak Vissza a nyitóoldalra
CégismertetőGyártástechnológiaKereskedelemSzolgáltatásainkElérhetőségeinkKarrier
keresés
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
regisztráció
Egyedi szín összeállítása
Kedvenc színeim
Kivitelezési tanácsadás
Akciók
Színkártyák
 
Kosár tartalmaKosár tartalma
0 db
termék
00,0 Ft
értékbenmegrendelem

 
Kivitelezési tanácsadások
 
Kivitelezési tanácsadás
keresés
 
 

Lazúrozás

 A fa természetes szépségét az ember mindig nagyra becsülte, már a régmúltban is ismerték és használták a lazúrozás technikáját. A finom elosztású pigmenteket tartalmazó olajos és szeszes lazúrokkal a bútorkészítő mesterek remekműveket alkottak. A lazúr lényege, hogy összetételétől és színétől függően különböző mértékben láttatni engedi a fa változatos erezetét. A lazúrok fajtájától függően a munkafelület végső megjelenése is különböző, ezért a termékeket jellemzőik alapján csoportokba foglaljuk a könnyebb választás érdekében.

 A munka megkezdése előtt mérjük fel, mennyi anyagra lesz szükségünk.

Ez nem könnyű feladat, mert a használati utasítások csak hozzávetőleges értékeket tudnak megadni. A fára felmázolandó lazúrféleségek anyagfelhasználását erősen befolyásolja a festendő fa milyensége, tulajdonságai. A már pórustömített, favédőszerrel kezelt fa kevesebb anyagot vesz fel. A puhafa szívóképessége erősebb, a keményfáé gyengébb, a kisebb nedvesség tartalmú fa több, a nagyobb nedvesség- vagy gyantatartalmú fa kevesebb anyagot szív magába.                        

A fából készült tárgyaink védelméhez a megfelelő anyagot kell válasszuk. A nem mérettartó szerkezeteket, amelyek esetleg félnyers fából készültek és az időjárás, a nedvesség, a napsütés állandó váltakozásának vannak kitéve, nem szabad filmképző lazúrral bevonni. Az ilyen tárgyakon (kerítés, zsindely, pergola) az állandó méretváltozás miatt előbb-utóbb megreped a bevonat, ezért ezeket vékonylazúrral, vagy rugalmas fedőlazúrral kezeljük. Az időjárásnak kevésbé kitett, mérettartó és korlátozottan mérettartó (ajtó, ablak, lambéria, kapu), megfelelően szárított fából készített tárgyak bevonására alkalmazhatunk vastaglazúrokat.

A munka megkezdése:                                                                                                                                                                                                              A még kezeletlen, natúr fa legyen légszáraz, a göcsörtöket és a fahiányokat pótoljuk és simítsuk el színazonos folyékony fával, a gyantakiválásokat észter hígítóval távolítsuk el. A fát csiszoljuk szálirányban simára, és portalanítsuk a felületet. A faanyag alapozásáról (pórustömítés, faanyagvédelem) kérjük olvassa el a Faanyagok kezelése, favédelem című cikkünket!  Az alapozott felületre hordhatjuk fel a különböző lazúrokat.

 A lazúr felkenését soha ne a széleken kezdjük, hanem a festendő terület belsejében. A szélek felé hosszanti irányba haladva lendületesen kenjünk, csuklóból vezessük az ecsetet. A hosszanti felfestést keresztirányban az ecsettel húzzuk át, ezzel egyenletesre oszlatjuk a felvitt lazúrt. A befejező ecsetvonás egyezzen meg a száliránnyal. A felvitt rétegek között, de különösen az első réteg száradása után, csiszoljuk meg a munkadarabot. Ezzel nemcsak a tapadást segítjük elő, hanem sokkal szebb, simább felületet kapunk, ha az első réteg lazúr által felhúzott szálakat egy finom csiszolóval szálirányban eltávolítjuk.

Ha a lazúrozandó fa már lakkozott vagy festett, a régi rétegeket el kell távolítani, mert  a pácok és a lazúrok csak szívóképes felületen tudnak megkapaszkodni. A korábbi rétegek eltávolítása után alapozzuk a fát, majd a lazúrral vonjuk át.

Ha viszont a fa korábban lazúrozva volt, úgy a lazúrozott, elöregedett felületekről levelekben leváló réteget drótkefével, csiszolóvászonnal távolítsuk el. A teljesen lekopott részeket favédőszerrel kezeljük. A megmaradt lazúrozott felületet csiszoljuk át, majd portalanítsuk a teljes felületet. A portalanítás után foltozzuk ki lazúrral a festékhiányos részeket, majd a foltok száradása után jöhet a teljes felület átvonása. A teljes felület átvonására valamivel sötétebb színt válasszunk, hogy a foltok által létrejött színeltérés ne legyen látványos.

 A lazúrozás és pácolás a tartósan talajjal vagy vízzel érintkező felületek esetén nem biztosít kellő védelmet.

A festési munkálatokat ne végezzük tűző napon, felmelegedett felületre se fessünk. A festék oldószerének gyors párolgása megnehezíti a festék terülését, lehetetlenné válik szép és jó munkát végeznünk. A túl alacsony hőmérsékletnél (+10 Cº alatt) a vizesbázisú termékek kötése, száradása vészesen csökken.

 Pác                                                                                                                                                                                                                                  

Nem tartozik a lazúrfestékek közé, de a fából készült tárgyakat színezik vele. A pácolás önmagában semmiféle védelmet nem nyújt, optimális rétegvastagságban felhordva teljesen beszívódik a fába, színezett, de natúr, matt megjelenést biztosít. Kültéren a színezék kimosódásának a veszélye miatt a csak páccal kezelt felület károsodhat is. A páccal történő színezés után gyakran fedik a felületet különböző lakkokkal, amelyek már valódi védelmet nyújtanak. A por alakú vizes fapác 10 grammos csomagja megfelelő hígításban kb. 8 m2 egyszeri átkenésére elegendő. Leggyakoribb a vizes fapác, de beszerezhető szeszes is. A fa színezésénél használatos összes szín kapható a szaküzletekben, a szokásos elnevezésekkel árulják, mint például dió vagy paliszander. Az elnevezéseket csak támpontnak használjuk, ugyanazon szín a különböző munkadarabokon eltérő árnyalatban jelenik meg. A pác színének beállítása rendkívül egyszerű, az oldószer (víz vagy szesz) adagolásával sötétebb vagy világosabb tónus állítható elő.

Kapcsolódó termékünk:

 • Fapác - vizes

 Vékonylazúr - oldószeres                                                                                                                                                                                                

A vékonylazúrok mélyen beszívódnak a fa rostjai közé, kiemelik a fa eredeti erezetét és növelik a fa víztaszító képességét. Pórustömítéssel és favédelemmel ellátott tárgyon tartós bevonatot képeznek. Felhasználásuk előnyös a nem mérettartó szerkezeteknél (kerítés, pergola, és egyéb kültéri faszerkezetek), mivel filmképzésük csekély, így az alakváltozásból eredő festékfilm-repedezés nem jöhet létre.                                                            

A megfelelő és a szükséges általános előkészítési eljárások (ld. fentebb) és a favédőszer száradása után a vékonylazúr felhordása 2-3 rétegben történik. Az anyagigény gyalult fán rétegenként 15-18 m2/liter, durvábban megmunkált fán az anyagigény magasabb. A fa víztartalma a 18%-t ne haladja meg. A rétegek között, de különösen az első réteg száradása után, a lazúr felhordása által felhúzott szálkákat finom csiszolóval szálirányban csiszoljuk át. A csiszolással szebb, simább felületet kapunk. Az oldószeres vékonylazúrokat szinte soha nem kell hígítani, ecsetet elmosni vagy szükség esetén hígítani szintetikus hígítóval vagy lakkbenzinnel lehet.

Előnye a vastaglazúrokkal szemben, hogy könnyebb a már lazúrozott, de átvonásra szoruló tárgy megújítása. A vékonylazúrral kezelt felületen nem kell az elöregedett, repedezett filmréteggel számolni. A felület átcsiszolása után átvonható. A kész munkadarab optikailag matt, kinézetre és fogásra megtartja a fa jellegzetességeit. Kapható nagy színválasztékban, vizes és oldószeres változatban. A vizes és oldószeres termékeket egymással nem szabad keverni. A színtelen változatot a gyártók általában nem ajánlják kültéri felhasználásra. Kapható kültéren is használható színtelen vékonylazúr is, de mindig vegyük figyelembe, hogy mi van a dobozra írva.

Kapcsolódó termékeink:

 • Capadur Impregnáló Lazúr - a Capamix színezőrendszerben színezhető
 • Lazurán vékonylazúr
 • Supralux vékonylazúr
 • Xyladecor Classic

 Vékonylazúr – vízbázisú                                                                                                                                                                                                    A környezetbarát vízbázisú vékonylazúrok kiválóan alkalmazhatók mérettartó és korlátozottan mérettartó faszerkezetekre (mint pl. ajtók, ablakok, lambéria, zsaluzat) kül- és beltéren egyaránt. Egyes gyártók termékei gyermekjátékok festésére is alkalmasak. Gyermekjáték festésénél az alapozáshoz is környezetbarát terméket használjunk. A terméket használjuk lehetőleg rendszerben, az adott termék leírásában ajánlott alapozót használjuk.

A vízbázisú termék használatánál az alapozás, a felhordás mikéntje az oldószeres változatnál leírtak szerint történik. Az anyagigény gyalult fán rétegenként 9-10 m2/liter, durvábban megmunkált fán az anyagigény magasabb. A vízbázisú termék előnye, hogy száradási ideje rövidebb, az egymást követő rétegeket gyorsabban építhetjük fel. Ajtók és ablakok lazúrozásánál a beragadás veszélye csökken. Hígításhoz (ha szükséges), az elcseppent lazúr eltávolításához, a szerszámok tisztításához csapvizet használhatunk.

A vizes vékonylazúrral kezelt fa megtartja struktúráját, rajzolata, tapintása természetes. A felületen a festékfilm réteg vékony, ezért fényessége csekély. A színtelen változatok általában nem UV állók.

Kapcsolódó termékünk:

 • Capadur Decorlasur - a Capamix színezőrendszerben színezhető

 Vastaglazúr – oldószeres                                                                                                                                                                                                 Az oldószeres vastaglazúr nehezebben "kapaszkodik a fába", inkább rétegképző, emiatt és "húsosabb" volta miatt viszont hatékonyabban védi a fát. A megfelelő előkészítésre és felhordásra kényesebb, mint a vékonylazúrok vagy a pácok. A szakszerűen felhordott vastaglazúr esztétikus selyemfényű bevonatot képez a felületen. Selymes csillogása alatt a fa erezete szépen látszik, a felület sima tapintású, jól tisztítható. Nagy színválasztékban kapható, az azonos gyártmányok színei egymás között korlátlanul keverhetőek. A színtelen változatok általában önmagukban nem, csak színessel keverve, vagy átfestve használhatóak kültéren. Kül- és beltéren, mérettartó faszerkezetekhez (ajtó, ablak, lambéria, kapu) a fentebb leírtak szerint alkalmazva, a teljes technológiai rendszert betartva (pórustömítés, favédelem, lazúrozás) hosszantartó védelmet nyújt. Tartós védelemhez legalább két réteg felhordása szükséges. Az anyagigény gyalult fán rétegenként 12-15 m2/liter, durván megmunkált fán ez az érték növekszik. A termék általában az alapos felkeverés után használatra kész, hígítani nem szükséges. A szerszámokat elmosni, az elcseppenést száradás előtt eltávolítani lakkbenzinnel vagy szintetikus hígítóval lehet.

Kapcsolódó termékeink:

 • Capadur F7 Langzeitlasur - a Capamix színezőrendszerben színezhető
 • Lazurán selyemfényű vastaglazúr
 • Sadolin Extra vastaglazúr
 • Supralux vastaglazúr
 • Xyladecor Royal vastaglazúr

Vastaglazúr – vízbázisú                                                                                                                                                                                                      A vízbázisú vastaglazúr megjelenése selyemfényű, a fa struktúrája jól látszik, a kezelt felület sima tapintású, jól tisztítható. Alkalmazása és a felhordás módja megegyezik az oldószeres vastaglazúrnál leírtakkal. 

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a termék előnye a gyorsabb száradás. A rétegek közötti száradási idő átlagos körülmények között 3-5 óra. A rövidebb száradási idő különösen előnyös a nyílászárók festésénél, az ajtó-ablak beragadása a vizes termékekkel könnyebben elkerülhető. Ügyeljünk arra, hogy egyes fafajtáknál (pl.tölgy, merbau, afzélia, framiré) a vízbázisú termék a fa színezéktartalmát oldhatja. A munkadarabon nem látható helyen végezzünk próbafestést - elkerülendő a természetes színezék kioldódását.

A termék alapos felkeverés után használható, általában hígítást nem igényel. Hígításhoz (ha szükséges), az elcseppent lazúr eltávolításához, a szerszámok tisztításához csapvizet használhatunk. Az anyagigény gyalult fán rétegenként kb.12 m2/liter, durván megmunkált fán ez az érték növekszik. A színtelen változatok önmagukban nem, csak színessel keverve, vagy átfestve használhatóak kültéren.

Kapcsolódó termékeink:

 • Boróka lazúr
 • Díszlazúr
 • Lazurán Extra Tartós lazúr
 • Sadolin Plus lazúr

 Fedőlazúr                                                                                                                                                                                                                            Ezt a lazúrfélét kifejezetten a fa eltakaró, fedő festésére fejlesztették ki. Ezek a bevonatot adó, de még valamennyire természetes hatású festékek általában akril alapú, vízbázisú termékek. Igen rugalmasak, a festékfilm-réteg nem repedezik és nem pereg le. Víztaszító, diffúzióképes, UV-álló, esztétikus, matt, vagy selyemfényű bevonatot adnak. Korlátozottan mérettartó faszerkezeteken is jól védenek az időjárás viszontagságai ellen.

Ezen anyagok láttatják a faerezet szerkezetét, de már nem átlátszóak, így csak tapintásra vagy árnyékolással észrevehető, hogy faanyag lett befestve. Tapintásuk és fényük adja természetes hatásukat. Egyes típusaikból már elérhető gépi színkeverés is.                                                

A termék különös előnye, hogy alkalmazásával az elhanyagolt, degradálódott, de még menthető, beszürkült, csúnya megjelenésű fafelület újjá varázsolható.

Feldolgozásához a csiszolást, beeresztést, ill. a favédelmet és más megelőző és köztes műveleteket (ld. bevezető részben) ugyanúgy el kell végezni, mint az egyéb lazúroknál. Általában 2-3 rétegben kell ezen termékeket fölhordani, leginkább ecsettel, de ezeknek a megtapadásához már nem annyira életbe vágóan fontos a fa szívóképessége, így a hengerezés vagy a szórás is szóba jöhet. Az egyes rétegek között (pl. alapozás után) itt is szükség lehet csiszolásra.

Az anyagfelhasználás ezekből a termékekből gyalult fán kb. 8 m2/liter rétegenként, durvább felületen az anyagigény magasabb is lehet. Előnyük (vizes bázisúak) a gyors száradás, hígításhoz - ha szükséges-, az elcseppent lazúr eltávolításához, a szerszámok tisztításához csapvizet használhatunk.

Kapcsolódó termékeink:

 • Capadur Color Wetterschutzfarbe - a Capamix színezőrendszerben színezhető
 • Sadolin Superdec

 Lazúrok kopásnak kitett felületekre                                                                                                                                                                           Ezt a terméktípust akkor válasszuk, ha kopásnak kitett fafelületet (járófelület-hajópadló, pultok, asztalok stb.) szeretnénk színezni úgy, hogy közben megtartjuk a fa szépségét és előnyös tulajdonságait. A kopásállóság eléréséhez különös igényeknek kell megfelelniük a fát védő bevonatoknak. Emellett meg kell felelniük a felmerülő fokozott tisztítási igénybevételnek, esetlegesen különböző kémhatású vegyületeknek (pl. alkohol, citromlé), valamint - főleg járófelületek esetén -  fokozott vízterhelésnek is ellen kell álljanak . Ezek ellen a külső réteg véd, de nagyon fontos az alsóbb rétegek megfelelése is a kihívásoknak (pl. járófelület kaphat oldalról is vizet), mert azokba kell kapaszkodjon az utolsó réteg is.

Két lehetőségünk van:

Az egyik, régóta létező módszer a faanyag beeresztése páccal, vagy színezése lazúrral (mindezt természetesen megfelelő előkészítés és favédelem után), majd a felület lakkozása. A lazúrozás, páccal beeresztés ugyanúgy a fent leírtak szerint kell történjen, csak fokozottan kell ügyelni a minőségi kivitelezésre. Érdemes elvégezni a rétegek közötti finom csiszolást is, főleg a lakkozás első rétegének fölhordása előtt. A lazúrra vagy a pácra felhordott lakk minősége, kopásállósága igazodjon a felhasználási területhez. A legnagyobb igénybevétel a járófelületen történik, padlóra, más erősen igénybevett felületre parkettalakkot használjunk. A lakkozást ecsettel, kefével vagy hengerrel lehet elvégezni. A pác vagy lazúrozás lakkal való összeférhetőségére különösen ügyelni kell, lényegében minden esetben javallott próbafestést végezni a lakkal.

 A másik megoldás a szaküzletekben megjelent, a járófelületre kifejlesztett kopásálló lazúr felhordása, ami jó tulajdonságaival sok súlyos problémát old meg, de a felhasználási területe korlátozott. Felhasználását gombaölő tartalma miatt elsősorban kültéri járófelületre ajánlja a gyártó.A selyemfényű bevonat védi a fát az UV-sugárzással és az időjárás okozta igénybevétellel szemben. Könnyen ecsetelhető és jól terül. A felvitt második réteg csúszásgátló bevonatot képez a felületen.  Feldolgozásához a csiszolást, beeresztést, ill. a favédelmet és más megelőző és köztes műveleteket (ld. bevezető részben) ugyanúgy el kell végezni, mint az egyéb lazúroknál. A kezelendő fa nedvességtartalma nem lehet nagyobb 18%-nál. Az anyagot két rétegben ecsettel szálirányban hordjuk fel, úgy, hogy egyenletes homogén felületet kapjunk. Az első és a második réteg között legalább 5 óra, ha harmadik réteget is felhordunk, akkor 24 óra száradási időt biztosítsunk. Az anyagfelhasználás erősen függ a kezelendő fától, de kb. 8 m2/liter rétegenként.

Kapcsolódó termékünk:

 • Sadolin Terrace kültéri padlólazúr

Tippek, tanácsok, tapasztalatok                                                                                                                                                                               

A pác és a vékonylazúr tapadóképessége gyengébb, a vastaglazúré erősebb. A pácoknak és a vékonylazúroknak szükségük van a beszívódásra, míg a vastaglazúrok kevésbé szívóképes felületen is inkább "megállnak", azaz megtapadnak. A vékonyabb anyagok nem szívóképes felületen leginkább meg/lefolynak. Ezeket az anyagokat célszerű ecseteléssel fölhordani (a mártás ritka), hogy minél jobban meg tudjanak kapaszkodni a fán. Léteznek speciális, akrilszálú lazúrozó ecsetek, amelyeknek nagyon finomra hasított végük biztosítja, hogy a lazúrréteg nagyon szép, egyenletes legyen - ez különösen a zselés jellegű vastaglazúroknál fontos. Hengereléssel vagy szórással ezen termékek nem dörzsölődnek be.A jobb tapadást elősegítendő nemcsak lakkozásnál, hanem lazúrozásnál is szoktak rétegek közötti csiszolást végezni. A rétegek közötti csiszolás nemcsak a tapadást segíti, sokkal szebb, simább felületet kapunk, ha az első réteg lazúr által felhúzott szálakat egy finom csiszolóval eltávolítjuk.

 Gyakori hiba, hogy a vastaglazúrokat jó vastag rétegben szórják, vagy hengerelik. Ezzel a módszerrel gyorsan látványos felület alakul ki, de a gyors, felületes munka visszaüt. Inkább előbb, mint utóbb a felvitt réteg levelesen elválik a fától a gyenge tapadás miatt.                                                           A faanyagot gyakran nevezik "élő anyagnak", ami nagyon találó, ugyanis - főleg a páratartalom függvényében - nagy alak- és/vagy méretváltozásokra (duzzadásra, zsugorodásra, hajlásra) képes. Így könnyen érthető, ha valamilyen réteg van a fán, az együtt mozog a faanyaggal. A felületi réteg, amely a fába nem kapaszkodik mélyebben,  könnyebben elválik és nem követi a fa alakváltozásait.

Általános hit, hogy a pácok, lazúrok, fedőfestékek is tartalmaznak favédőszert, de ez csak nagyon korlátozottan igaz – így ez inkább tévhit. A kereskedelemben kapható egy-két termék, amelyet 2 az 1-ben (favédő és lazúr egyben) termékként hirdetnek. A klasszikus rétegrend betartása (pórustömítés, favédelem, lazúrozás) esetén,  bár az több munkával jár, az eredmény biztosított. A lazúr anyagok rendszerben alkalmazva az időjárás viszontagságai ellen (UV-sugárzás, eső stb.), valamint a gombák, növényi- és rovarkártevőkkel szemben megvédik a fát. A lazúrfesték által képzett filmréteg fizikailag védelmezi a fát, a károsító anyagok nem érik el közvetlenül a faanyagot. A sértetlen bevonaton a kártevők nem jutnak át, táptalaj hiányában nem telepednek meg. Természetesen a védőréteg erőssége nemcsak a bevonat vastagságától, hanem a rugalmasságától is függ. A rugalmas, jól tapadó bevonat  együtt mozog a fával. A védőréteg sérülékenysége az alapozástól (favédelem) erősen függ, a mélyen beszívódott alapozóra felhordott lazúr sokáig sértetlen marad.

A lazúrok és pácok színe nagymértékben függ a fafajtától, illetve hogy milyen vastagságban (hány rétegben, milyen módszerrel, pácoknál a hígítás függvényében) hordják föl. Az előbbi változók függvényében, több árnyalatnyi eltérés is lehet. A vastagabb, felületképző bevonatoknak a színe már az első rétegnél markánsabbnak tűnik, de általánosan érvényes, hogy minél vastagabban hordjuk föl a bevonatokat, annál sötétebb lesz a szín. Ha az ember nem biztos abban, hogy milyen lesz a szín, vagy milyet szeretne, érdemes először világosabb árnyalatú páccal/lazúrral próbálkozni valamilyen próbafelületen. A már felhordott sötétebb árnyalatot lazúrral világosítani nem lehet. Az öreg, szürke, színhibás vagy sötétre lazúrozott fafelület világosabbra festése csak  fedőlazúr alkalmazásával lehetséges. A fedőlazúrral fedett fafelület csak sejteti a fa erezetét, tehát a jellegzetessége nagyban elvész. A szaküzletekben lazúrok színkeverésére is mód van, de a bosszúság elkerülése végett tudnunk kell azt, hogy a boltban látható színminta kollekciók egy adott fafajtán mutatják a színt. A vásárló azonban a saját munkafelületén csalódottan tapasztalja az árnyalat eltérését, amit az eltérő fajtájú és szerkezetű fa okoz. A fedőlazúrok színkeverésénél már nem kell számítani színeltérésre, mert a fedőlazúr takaróképességét nem befolyásolja nagymértékben az alapfelület. Azonos anyagból különböző színeket szinte mindig össze lehet keverni, ha valaki a két árnyalat közötti színt szeretne.

Fokozott figyelmet igényel az is, hogy a lazúrok színtelen változatait a gyártók általában nem ajánlják kültéri felhasználásra. Kapható kültéren is használható színtelen lazúr is, de mindig legyünk figyelmesek arra, hogy a gyártó mit tüntet fel a dobozon. Ha egy UV-védelem nélküli lazúr kerül a fára, sajnos le kell lakkozni (kültéri lakkal), de ez természetesen már egy rétegképző anyag, így meg kell fontolni, hiszen ezt nem lehet majd újralazúrozni, csak ha eltávolítják a lakkréteget.


 

Vissza

Kivitelezési tanácsadások
Partnereink
Stick It!Papírdepo.hu Kft.Lazúr festékek oldalaBognár Kft. Acélszerkezet, kerítés, korlát, rács, kapu, lépcső, előtető, üzletportál kivitelezés
 
Bankkártya elfogadó hely, bankkártyás fizetési lehetőség, CIB Bank Mastercard VISA VISA Electron
© Kőházy Tradíció Kft. webáruház készítés, szoftverfejlesztés