Köházy Festékáruházak  
Kőházy Festékáruházak Vissza a nyitóoldalra
CégismertetőGyártástechnológiaKereskedelemSzolgáltatásainkElérhetőségeinkKarrier
keresés
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
regisztráció
Egyedi szín összeállítása
Kedvenc színeim
Kivitelezési tanácsadás
Akciók
Színkártyák
 
Kosár tartalmaKosár tartalma
0 db
termék
00,0 Ft
értékbenmegrendelem

 
Kivitelezési tanácsadások
 
Kivitelezési tanácsadás
keresés
 
 

Milyen beltéri falfestéket válasszunk?

 

A beltéri falfestékeket alapanyaguk és a felhasználási cél alapján érdemes kiválasztani. Minden esetben mérlegeljük saját festendő felületünk adottságait, ezek ismeretében döntsünk! Ne feledjük, hogy a falfestés nagy felfordulással jár, egy rossz választás, vagy az olcsónak tűnő festék megvásárlása egy jobb minőségű termék helyett, hosszabb távon minden esetben drágább megoldás. Ráadásul, ami még kellemetlenebb lehet, gyakrabban kényszerülünk otthonunkban a „harctéri” körülményeket elviselni.

Diszperziós festékek

A legnagyobb választékot kínáló festékcsalád: az egyszerű alapváltozattól kezdve, az új fejlesztésű, színezett, egyrétegű festékekig bezárólag, igen sok változata kapható. A diszperziós elnevezés a festék kötőanyagára utal, ami ezen termékek esetében (száradás előtt vízben oldható) vízbázisú műanyag diszperzió. A különféle feladatokhoz különböző összetételű kötőanyagot alkalmaznak a festékgyártók, de mindegyikre jellemző, hogy vízbázisú. A legkorszerűbb verziók már az új károsanyag-kibocsátást korlátozó uniós rendeletnek is megfelelnek, akár teljesen oldószermentes termék is kapható. A diszperziós festékek megjelenése lehet matt, fényes vagy selyemfényű. A fényes és selyemfényű változatok mindig a magasabb minőségi osztályba tartoznak, kevesebb töltőanyagot, több kötőanyagot tartalmaznak, így felületük ellenállóbb, lemoshatóak és dörzsállóak. A matt fényességű termékek közt is találni magas minőségűt, ezek általában „matt akril”, vagy „latex” elnevezéssel kerülnek forgalomba. A magasabb kötőanyag tartalmú termékekkel mindig szebb felület érhető el, könnyebb velük dolgozni, jobban színezhetőek, a festett felület lényegesen tartósabb, sok esetben ténylegesen moshatóak. Ezen magas minőségű termékek ára természetesen mindig magasabb, a prémium márkák drágának tűnhetnek, de ne felejtsük, a kimondottan olcsó termékekből mindig hiányzik valami. Amennyiben nem akarunk sokat költeni, de legalább tisztességes minőséget szeretnénk, úgy az alapváltozatok közül legalább a középminőséget válasszuk. A diszperziós festékekkel könnyen és gyorsan lehet dolgozni, jól fedik a régi felületet, kiválóan színezhetőek. A foltmentes, hibátlan fedéshez (legalább) két réteg festék szükséges, ez alól kivétel a kimondottan egy rétegű takaráshoz kifejlesztett falfesték.

Az alapfelület előkészítése: Korábban mészfestékkel festett felületet okvetlenül eresszük be diszperziós mélyalapozóval. A korábban enyves festékkel festett falról kaparással távolítsuk el az enyves festéket. A diszperziós festékkel korábban festett falat nem muszáj diszperziós mélyalapozóval beereszteni, valamint ha „hordképes” (nem pereg, nincs leveles leválás), és 4 – 5 réteg festéknél több nincs a falon, akkor a kaparásra sincs szükség. Az alapfelületnek megfelelően száraznak és simának kell lennie. Az alapfelület simasága, hibátlansága különösen a selyemfényű változatok esetében követelmény, mivel a felület fényessége, különösen oldalnézetben, kiemeli a falfelület egyenetlenségét és hibáit. A matt változatok nem ennyire kényesek. A festendő falfelület diszperziós mélyalapozóval való beeresztése festés előtt nem minden esetben előfeltétel, de mivel a költségigénye nem túl magas, a munkafolyamat gyors és nem nehéz, ezért jó szívvel ajánlható. A diszperziós mélyalapozó erősíti a vakolatot, a felület egyenetlen szívóhatását egalizálja, így könnyebb foltmentes felületet alkotni. A foltos, vagy a „felhős” megjelenés problémája különösen az erősen színezett festékeknél merül fel. Az erős színek intenzitásuk miatt kiemelik a festékréteg esetleges egyenetlen felhordását, vagy a fal egyenetlen szívóhatását.

A diszperziós festékek színezése egyszerű, nagy színválasztékban  kínálnak az üzletek színezőpasztákat és színezőfestékeket, amelyekkel otthon magunk pasztellszínekre színezhetjük a megvásárolt fehér festéket. A kereskedésekben gyárilag színrekevert festékeket is lehet vásárolni, amely színek sok esetben az éppen aktuális színtrendeket is követik.     Az igazi szakkereskedésekben számítógépes színkeverést is igénybe vehetünk: színkártya alapján, akár több gyártó színkeverő rendszeréből, számos színkollekcióból tudunk színt választani. Sok esetben a színek sokaságát látva elbizonytalanodunk, de a döntés után pár perccel már kész is lehet a kívánt színű festék. Ha bővebben érdeklik a színes festékek és a számítógépes színkeverés, olvassa el a – Színkeverés c. cikkünket.

A diszperziós festékek speciális változatai a szaküzletekben vásárolhatóak:                                                        

 - mosható, dörzsálló, selyemfényű és magasfényű latexfestékek

 - gyermekszoba festékek

 - fűrészporos  falfesték

 - penészgátló adalékkal bekevert festékek 

 - egészségügyi intézményekben használatos műtőszobafesték

 - folttakaró festék, foltos, nikotinos, korommal, zsírral és egyéb szennyeződésekkel terhelt felületekre

 - gyárilag színrekevert festékek

 - egyrétegű, gyárilag színrekevert festékek

 - díszítő és kreatív festéshez használatos termékek

 - baktérium és szerves vegyületeket csökkentő-bontó festék

 - allergiásoknak kifejlesztett festék

 - elektroszmog minimalizáló festék

 

Szilikátos beltéri festékek

A szilikátos festék- melynek kötőanyaga kálivízüveg - rendkívül jó páradiffúziós képességekkel rendelkezik. Szilikátos festést akkor végeztessünk, ha az épületszerkezet nedvességet tartalmaz vagy tartalmazhat, a festendő felületen előzőleg vizesedés, sókivirágzás, salétromosodás volt tapasztalható. Amennyiben a hibák kiváltó okát szakszerűen megszüntettük, a falfestés alapjának, a vakolat és a glettelés anyagának szintén nagy páraáteresztő képességű terméket válasszunk. Ha a három elem bármelyike ( vakolat, glett, festék ) rossz páraáteresztő képességgel rendelkezik, nem érjük el a kívánt falszárító hatást. A szilikátos festék felhordása száraz vakolatra történjen, mert erősen érzékeny az alapfelület szívóképességbeli különbségeire és a hőmérsékletre. Megfelelő alapozás nélkül, valamint + 8 oC alatti hőmérsékleten felhordva a bevonat hajlamos a foltosodásra, és sajnos a  kialakult foltosodást többszöri átvonással sem lehet eltüntetni. A lefestett felület matt, a mészfestéshez hasonló megjelenésű.A szilikátos festékek általában gyárilag színezhetőek, de van olyan egy-két gyártó, amelyek színkeverő rendszerében megtalálható a szilikátfesték is, így egyes szaküzletekben a helyszíni színválasztás és színkeverés is rendelkezésre áll.   

 

Epoxigyantás festékek

Erősen igénybevett ipari és kereskedelmi objektumokban, dörzsölésnek, súrolásnak, vegyszereknek és fertőtlenítőszereknek kitett helyeken, mint például iskolákban, várótermekben, kórházakban, lépcsőházakban, szellőzőaknákban, vizes helyiségekben, laboratóriumokban, élelmiszeripari termelő üzemekben használatos igen strapabíró bevonat. A falbevonat alapanyaga vízzel hígítható kétkomponenses epoxigyanta. Az epoxi falbevonat felhordását elsősorban szakembereknek ajánljuk, házilagos felhasználását csak azoknak a vállalkozó kedvűeknek javasoljuk, akiknek van gyakorlati tapasztalatuk és be tudják tartani a használati utasításban leírtakat. A termék nagy előnye, hogy egyes gyártók ezt a bevonatot padlón való felhasználásra is alkalmassá tették.

 

Meszes festékek

Tradicionális, sok jó tulajdonsággal rendelkező alapanyag a mész, és az abból készített falfesték. Ha a mésznek  megfelelő alapfelületünk van, valamint ha  ízlésünk a visszafogott megjelenéssel párosul, akkor a kedvező ár mellett szép tiszta felületet kapunk a mészalapú festékek használatával. Az érlelt és oltott mészből, vagy mészhidrátból festéket készíteni munkával jár, és bizonyos szakismeretek birtokában kell legyünk.Az elmúlt évtizedekben a mészfestés háttérbe szorult, de az utóbbi években a környezettudatosság elterjedésével fokozatosan újra előtérbe kerül. Az új keletű érdeklődést a mészfesték iránt a festékgyárak is észlelték, ezért termékválasztékukba felvették: a szaküzletekben megtalálhatóak a felhordásra teljesen kész, akár hengerezhető mészfestékek, amelyeknél csak a szokásos festési eljárásokat kell alkalmaznunk, ha mésszel szeretnénk festeni. A mészalapú festékek alkalmazásának hátránya, hogy már vékony rétegben felhordva is repedésre hajlamosak, és gipszes felületekre felhordani ezeket nem célszerű, mert ezen az alapon foltosodásra hajlamosak. A mészalapú festékek színezhetősége korlátozott, csak pasztellszínekre szabad színezőpasztával színezni, maximum 3 % színezék adagolható hozzá. Amennyiben mégis gipszes felületet szeretnénk mészfestékkel festeni, a festést megelőzően diszperziós mélyalapozóval egyenlítsük ki a gipszes felület eltérő szívóhatását. A mészfesték kiváló páraáteresztő, oldószermentes, gomba- és penészölő, fertőtlenítő hatású, s további jó tulajdonsága, hogy általában kedvező áron kínálják a szaküzletek. Felhasználása fürdőszobákban, konyhákban, új, vakolt, akár még nem teljesen átszáradt falfelületeken és tájjellegű épületek festése esetén ajánlott.

 

Enyves festékek

Ma már háttérbe szorult festékfajta, amely a múltban igen népszerű volt olcsósága, dekorációs, díszítő lehetőségeket nyújtó tulajdonságai miatt. Az adott kor ízlésének megfelelő, ügyesen készített mutatós hengerezett falak, kertezett, tükrös plafonok, közintézmények, közösségi terek, templomi díszítő festések készültek ezzel az anyaggal és módszerrel. Manapság a régi polgári hangulatot árasztó tágas szobákhoz, az art-deco stílushoz, nagy belmagasságú helyiségekbe használják ezt a festéket.Az enyves festés párás helyiségekben, nedves vakolatokon nem alkalmazható, mivel az enyves festék vízben oldható, és a festés nem dörzsálló.A gumihengerekkel készített mintás és egyéb módon díszített falak elkészítését csak referenciákkal rendelkező mesteremberekre bízzuk, mert ezek kivitelezése nagy gyakorlatot és ügyességet követel. A festék összeállítása szintén szaktudást igényel, ezt a mai szakiskolákban is oktatják még. Egyszínű falak készítése nem okoz különösebb nehézséget: Az enyves festéket jó minőségű korongecsettel hordják fel a felületre, ott alaposan elosztják, hogy a felület szép simaságot érjen el.

 

Oldószeres festékek

Lakókörnyezetben az oldószeres festékek használata falon csak ritkán és indokolt esetben szokásos. Olajfestékekkel járatos módszer nagy forgalmú helyiségek (pl. iskolai folyosó, előszoba, mosókonyha) vállmagasságig történő lefestése. Előnye a nagy strapabírás és a jól tisztíthatóság. Csempeburkolatot részlegesen helyettesíthet. Megjelenése félfényes, ez egyben a hátránya, mert a fal egyenetlenségét jól megmutatja. A Wallkyd típusú falfesték felhasználhatósága a fentiekhez hasonlatos, azzal a kiegészítéssel, hogy folttakarásra is használatos. Jól izolálja a falon képződött foltokat, mint például nikotin, korom, beázás. A foltos terület Wallkyddal történő átvonása után a „normál” falfestéken nem üt át a foltosodás. Az olajfestékkel ellentétben a megjelenése nem fényes, hanem matt. A matt felület miatt a tísztíthatósága gyengébb. Az oldószeres falfestés a fal légáteresztő képességét drasztikusan csökkenti.


 

Vissza

Kivitelezési tanácsadások
Partnereink
Stick It!Papírdepo.hu Kft.Lazúr festékek oldalaBognár Kft. Acélszerkezet, kerítés, korlát, rács, kapu, lépcső, előtető, üzletportál kivitelezés
 
Bankkártya elfogadó hely, bankkártyás fizetési lehetőség, CIB Bank Mastercard VISA VISA Electron
© Kőházy Tradíció Kft. webáruház készítés, szoftverfejlesztés