Köházy Festékáruházak  
Kőházy Festékáruházak Vissza a nyitóoldalra
CégismertetőGyártástechnológiaKereskedelemSzolgáltatásainkElérhetőségeinkKarrier
keresés
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
regisztráció
Egyedi szín összeállítása
Kedvenc színeim
Kivitelezési tanácsadás
Akciók
Színkártyák
 
Kosár tartalmaKosár tartalma
0 db
termék
00,0 Ft
értékbenmegrendelem

 
Kivitelezési tanácsadások
 
Kivitelezési tanácsadás
keresés
 
 

Színes beltéri falfestékek

 Színes beltéri falfestéket a megszokott módon, fehér festék és színezőpaszta összekeveréséből állíthatunk elő a leggazdaságosabban. Ezzel a hagyományos módszerrel pasztellszínek keverhetők ki, mivel általában a festék tömegének 5%-nál több színező nem adagolható a festékbe. Összetett színeket ezzel a megoldással csak akkor tudunk előállítani, ha ismerjük a különböző színezékek kölcsönhatását. Ismeret hiányában csak kísérletezni tudunk, ha van készségünk hozzá, akár sikerrel is járhatunk.

 A színes falfestékek további lehetőségeit a szakkereskedésekben kapható felhasználásra kész színes falfestékek, és a számítógépes, az üzletben helyben, rövid idő alatt előállított, több ezer szín közül kiválasztott színre kevert falfestékek jelentik. A kész színes falfesték, a csepegésmentes, valamint a színkeverés választása komfortos megoldás. A kész színek választéka egyes gyártóknál kissé szűkösnek tűnik (10-50 szín), de a helyszíni színkeverés színválasztéka lenyűgöző (több ezer szín). Számítógépes színkeverés esetén nagyon fontos a választott szín színszámának felírása: ha a későbbiek folyamán pótolni kívánjuk a festéket, csak ennek a számnak, vagy elnevezésnek az ismeretében tudunk bármit tenni. 

 Ahogy bővül a festékek kínálata, úgy a színes festékek egyre nagyobb teret kapnak a lakások és az irodák festésénél, felújításánál. A vezető festékgyártók figyelik a divatirányzatokat, az aktuális trendeket és azokhoz alkalmazkodva évről-évre módosítják a készre kevert színes festékeik színválasztékát, illetve a helyszínen keverhető festékeikhez ajánlanak olyan színharmóniákat, amelyek a színek trendjeit is közvetítik. Ennek ellenére, divat ide vagy oda, mi azért válasszunk az egyéniségünkhöz illő színeket. A színválasztásnál jó képzelőerőre van szükség. A választott színt a festendő térben kell elképzelni, ha több színt is alkalmazunk egy helységben, azok harmóniáját is kell lássuk magunk előtt. Amennyiben rosszul választottunk, és a szín nem tetszik, akkor azt problémás korrigálni. Az előre színezett festékek színmódosítása csak fajta- és márkaazonos, szintén előre színezett festék hozzáadásával lehetséges. Ahhoz hogy ily módon a kívánt színt lássuk, ismernünk kellene a színek kölcsönhatását. Egyes gyártók rendelkeznek olyan színkártyákkal, amelyek megmutatják a kevert színek vegyítésének eredményét. A helyszínen kevert színekkel sem sokkal könnyebb a helyzet. A vásárláskor megjegyzett színszámmal a készítés helyére vissza kell vigyük a nem tetsző színt, ahol visszakeresik az összetevőket, és azok ismeretében lehet dönteni a javítás lehetőségéről. Sötét árnyalatból világosabbat készíteni általában nem lehet, mert a fehér hozzáadásával az adott árnyalat elveszíti tónusát. Sötétebb árnyalat abban az esetben készíthető, amennyiben a választott szín még nem telített, vagyis az adott tónus ugyanazon színezőpaszták hozzáadásával sötétíthető.       

 A szaküzletekben jellegükben, minőségükben többféle előre színezett festéket, illetve helyszínen keverhető festék közül választhatunk. Ezeket a festékeket a következőképpen csoportosíthatjuk:

- előre színezett kétrétegű falfesték

- előre színezett egyrétegű falfesték (csepegésmentes festéknek is hívják)

- előre színezett, penészgátló adalékot is tartalmazó konyha- és fürdőszoba festék

- a szaküzletben, színkártyából választható (több ezer) szín alapján készített festék

 Előre színezett kétrétegű falfesték:

Az előre színezett festékek színválasztéka gyártótól függően kb. 10-50 színt tartalmaz, általában az összes alapszín valamely árnyalatát és a népszerű színek több változatát tartalmazzák. Az előre színezett festék előnye, hogy ha idő előtt elfogy, vagy máshol is kívánjuk alkalmazni, akkor könnyebb a beszerzés.

A festék használata nem sokban tér el az általában használatosoknál. Diszperziós mélyalapozó használata javasolt, hígítása kisebb mértékben, vagy egyáltalában nem javallott. Minden esetben a terméken olvasható használati utasítást vegyük figyelembe. A termékből egyenletesen elosztott, nem túl vastag, nem túl vékony réteget kell teríteni, ezért felhordása rövidszőrű teddy hengerrel (pl.: LUX) történjen. A festéket a szomszédos munkafelületeken dolgozzuk össze, még nedves állapotában. Ezzel a módszerrel két réteget vigyünk fel a festékből, a két bevonat között biztosítsunk száradási időt. Az első réteg felvitele és a száradás után, ha foltosságot látunk, az elkövetett hibák javítódnak, ha a fentieket betartjuk.

 Előre színezett egyrétegű, csepegésmentes falfesték:

Az egyrétegű falfesték a megfelelő kötőanyag és adalékok mellett több töltőanyagot tartalmaz, így fedőképessége jobb a többinél. Ugyanakkor mivel egy rétegben kerül felhasználásra, sokkal érzékenyebb az alapfelület és a felhordás, a munkavégzés, az alkalmazott szerszám minőségére. Az alapfelületnek kifogástalannak kell lennie, a diszperziós mélyalapozó használata nem mellőzhető. Rövidszőrű teddy hengert (pl.: LUX) használjunk. Minden esetben a terméken olvasható használati utasítást vegyük figyelembe. A felkent réteg egyenletesen elosztott legyen, de ne túl vékony, mert akkor adódhatnak foltos részek. Az esetlegesen kialakult foltos részeket és a szomszédos munkaterületeket mindenképpen frissen, még nedves állapotban hengereljük át. A feldolgozásnál mindenképpen törekedjünk az egyenletes rétegvastagságra. Ha hibát követünk el, és a száradás után vesszük észre a hiányosságot, a hibás rész javítása után a javított részen a rétegvastagság különbözni fog. A rétegvastagság különbsége, lépcsőssége, különösen erős színeknél „fényfoltosságot” okozhat, ez oldalsó nézetben feltűnő. Az ilyen hibát úgy tudjuk orvosolni, ha egy-egy falrészletet egészében átfestünk. Az egyrétegű falfesték előnye abban az esetben érvényesül, ha egy nagyon jó alapfelülethez  figyelmes, hozzáértést sem nélkülöző munka társul.

 Előre színezett konyha- és fürdőszoba festék:

A penészgátlóval ellátott,  készre kevert színes falfestékek színválasztéka nem túl bőséges, de harmonikus árnyalatokban kapható. A választékban van olyan festékgyár, amely a „normál” színkollekciójában szereplő színekkel megegyező penészgátlóval ellátott árnyalatokat kínál. Ennek akkor van jelentősége, ha lakótérben csak bizonyos falakon (jellemzően hőhídas külső falakon) lép fel a penészesedés. Megtehetjük, hogy a drágább,  penészgátlóval ellátott festéket csak a kritikus falon, saroktól sarokig, padlótól mennyezetig, tehát mindig egy teljes falon alkalmazzuk. A helyiség többi falán az olcsóbb „normál” festékkel festhetünk. A penészgátlót tartalmazó festék minőségileg különbözik az egyéb festékektől, mert nem csak a penészesedést akadályozza meg, hanem magasabb kötőanyag tartalma miatt rugalmasabb, ellenállóbb. A megkötött festékréteg tűri a nedves tisztítást, és ez nem okoz a felületén kopásnyomot. Ezeket a jó tulajdonságokat érvényesíthetjük a konyhában, fürdőszobában és minden olyan helyen ahol szennyeződés, gőz, folyadék-felfröccsenés fenyegeti a falat.

Feldolgozásánál a kétrétegű színezett falfestékeknél  fent leírtakat vegyük figyelembe.

 Színkártyából választható, gépi színkeveréssel előállított színes festékek:

A szaküzletekben számítógépes színkeveréssel kikevertethető színes festékek nyújtják a legszélesebb választékot. Egyes nagy szaküzletek több gyártó színkeverő berendezésével rendelkeznek, így ezekben még több színből választhatunk. A színkeverő berendezéssel történő kevertetés nagy előnye a kész színekkel szemben az, hogy nem csak falfestéket kaphatunk egy választott színből, hanem az azonos színből kevertethetünk más funkciójú festéket is. A választott színt így alkalmazni tudjuk nemcsak a falon, hanem visszaköszönhet bútoron, ajtón, ablakon, padlón, homlokzaton, csöveken stb... A választott szín árnyalatait a színkártyából könnyedén kiválaszthatjuk, vagy az ajánlott színharmóniákat elfogadva az összeillő színeket vihetjük haza. Az előre színezett festékekből ezt nem tudjuk megvalósítani. A színekkel nemcsak a szépséget valósíthatjuk meg, hanem a csúnyaságot is eltüntethetjük. A legjobb példa erre a gázcső, amely megtalálható majdnem minden lakásban. Mindenhol ahol látjuk, bántja a szemünket. A gázcsöves fal rendezetlenségét úgy tudjuk oldani, ha a csövet a fal színére festjük át. A gépi színkeverés további előnye, hogy amennyiben feljegyeztük a színszámot, kódot vagy elnevezést, úgy a későbbiekben ismételten előállítható.

Színkeverő berendezéssel a következő termékcsoportokat színeztethetjük:

-        beltéri falfesték: matt és selyemfényű, valamint szilikátos változat is keverhető

-        metál hatású falfesték

-        speciális kétkomponensű falfestékek

-        kültéri (homlokzati) falfesték, szilikonos és szilikátos változatban is

-        vakolatok különböző struktúrával, valamint azok alapozói

-        betonfesték

-        speciális kétkomponensű betonfesték és padlóbevonat

-        lábazatfesték

-        zománcfesték selyem- és magasfényű változatban, normál és professzionális minőségben

-        vízbázisú zománcfesték

-        speciális vízbázisú, univerzális zománcfesték – műanyagra is

-        lazúrfesték

 A színkeverés alapanyagát képező úgynevezett „bázisfestékek” nem azonosak a boltok polcairól leemelhető festékekkel. A bázisfestékek minősége magasabb az általánosnál: sötétebb vagy világosabb színek készülhetnek a különböző bázisokból, ezért több vagy kevesebb színezőpaszta befogadására kell alkalmasak legyenek. Gyártásuknál ezt figyelembe véve a „nemes” alapanyagok kerülnek előtérbe. A színkeverés ezért általában drágább, de a pénzünkért jobb minőséget, nagyobb fajlagos felhasználási arányt kapunk. Az összetett színek esetében, amikor többféle színezőpasztát kell használni, de némelyikből lehet, hogy csak egy piciny mennyiséget, még akár olcsóbb is lehet a színkeverés a többi megoldásnál. Ennek oka, hogy a gépi színkeveréskor csak annyi színezőpasztát kell kifizetni, amennyi felhasználásra kerül, szemben az otthoni keverésnél, amikor a színezőpasztákat csak nagyobb egységekben lehet megvásárolni.

Gyakran felvetődő kérdés, hogy az olcsóbb „normál” festéket miért nem lehet számítógépes színkeveréssel színezni. A normál, polcról levehető festékek „fehérnek” készülnek. Fehérségüket a titán-dioxid (fehér színezőanyag) tartalom adja. A titán-dioxid erősen fehérít, és ha ehhez mondjuk piros színezéket adagolunk, akkor nem pirosas árnyalatot kapunk, mert a titán-dioxid a színt eltéríti és egy kellemes rózsaszín lesz a végeredmény. A festékkeverés alapanyaga, a „bázisfesték” lényegesen kevesebb titán-dioxidot tartalmaz, így sokkal jobban színezhető, sokkal nagyobb mennyiségű színezőpasztát is képes felvenni. A számítógépes színkeverésnél az erős, intenzív színek nem is fehér alapanyagból készülnek, hanem már eleve piros, kék, vagy sárga a bázis festékek alapszíne, amelyhez további különböző színezőpasztákat adagol a gép. A színezékek és az alapszín keveréke adja a kiválasztott színt. A „normál” fehér festék gépi színkeverését a szaküzletek nem tanácsolják, csak a vevő kifejezett kérésére színezik meg,  garanciát sem vállalnak érte. Gyenge pasztell színek előállíthatók így,de a választott szín csak hozzávetőleg lesz azonos a választottal. A fehér festékből előállított szín utánpótlása, újra színazonos előállítása problémás lehet, mivel a fehér festékek gyári előállítása gyártási sorozatonként változhat.

 

    

      


 

Vissza

Kivitelezési tanácsadások
Partnereink
Stick It!Papírdepo.hu Kft.Lazúr festékek oldalaBognár Kft. Acélszerkezet, kerítés, korlát, rács, kapu, lépcső, előtető, üzletportál kivitelezés
 
Bankkártya elfogadó hely, bankkártyás fizetési lehetőség, CIB Bank Mastercard VISA VISA Electron
© Kőházy Tradíció Kft. webáruház készítés, szoftverfejlesztés